Clicky


Ultimatum werkgevers verstreken, acties nu onvermijdelijk

Ultimatum werkgevers verstreken, acties nu onvermijdelijk
21-03-2014 16:29 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - De werkgevers in het beroepsgoederenvervoer hebben donderdag 20 maart niet gereageerd op een ultimatum van CNV Vakmensen. "We hebben helemaal niets gehoord, zelfs geen ontvangstbevestiging van het ultimatum. Heel bijzonder allemaal. Het getuigt in ieder geval van weinig respect voor de vrachtwagenchauffeurs", zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

Acties in het beroepsgoederenvervoer zijn daarmee onvermijdelijk geworden, zegt Van Rijssel. "We hebben een Landelijk Actiecentrum opgericht, waar we de acties gaan voorbereiden. Op zaterdag 22 maart komen de CNV-kaderleden bij elkaar om de mogelijke actievormen te bespreken." 

Achtergrond

Het overleg over een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers) is half februari vastgelopen, toen bleek dat de werkgevers geen enkele loonsverhoging willen bieden. "Afgelopen zaterdag, tijdens vier bijeenkomsten in het land, hebben we gemerkt hoe groot de onvrede daarover is", zegt Van Rijssel.

"Behalve het loonbod van nul procent, balen ze ook ontzettend van de verdringing van hun werk door Oosteuropese chauffeurs. Ze willen dat daar wat aan gebeurt", zegt Van Rijssel.

Eenjarige cao, mét loonsverhoging

In het ultimatum eiste CNV Vakmensen een eenjarige cao, met een loonsverhoging van 3 procent. Van Rijssel: "Een cao zonder poespas, maar wel een loonsverhoging. Als we het daar snel over eens kunnen worden, hebben we daarna de handen vrij voor een goed gesprek met de werkgevers over vernieuwing van de cao. We hebben elkaar ook keihard nodig om de ambities uit het sectorplan verder vorm te geven. We willen met elkaar zorgen voor meer banen en opleidingsplaatsen. Een cao-conflict kunnen we dan juist niet gebruiken. Maar met een loonbod van niks geven de werkgevers ons geen andere keus."

Het ultimatum aan de werkgevers is op donderdag 20 maart om 18.00 uur verlopen.