Clicky


Protest buschauffeurs en reizigers tegen bezuinigingen op OV Overijssel

Protest buschauffeurs en reizigers tegen bezuinigingen op OV Overijssel
21-03-2014 15:43 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

Bijna 20.000 Overijsselaars die van het OV afhankelijk zijn, vragen de Provinciale Staten van Overijssel om de bezuinigingen op het openbaar vervoer niet door te laten gaan. Maandag 24 maart levert het comité 'Voor een goed OV', mede opgericht door FNV Bondgenoten, twintig zakken met handtekeningen af bij het Provinciehuis in Zwolle. Het comité slaagde erin om 20.000 handtekeningen in twee weken te verzamelen.

Woensdag 26 maart-Manifestatie buschauffeurs en reizigers

Woensdagmiddag 26 maart beslist de provincie definitief over de 18 miljoen euro aan bezuinigingen op het openbaar vervoer in Overijssel. Vanaf 13:00 uur wordt woensdag voor het Provinciehuis in Zwolle een manifestatie gehouden van het comité, met werknemers en reizigers tegen de bezuinigingen. 

Comité

Het comité 'Voor een beter OV' bestaat uit de vakbonden: FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen;  de ondernemingsraad Syntus Midden-Overijssel; en het comité 'Voor het behoud van het Busnet'.

Waartegen protesteert het comité?

De provinciebestuurders van Overijssel willen 18 miljoen euro op het openbaar vervoer (OV) bezuinigen. Het OV moet kostendekkend worden, waardoor de eerste bushalte op 5 kilometer afstand kan  komen en hele buslijnen worden geschrapt. Inwoners van kleine steden en dorpen, kwetsbare groepen en mensen zonder auto zijn daarvan de dupe. Zij moeten veel verder reizen of kunnen zelfs helemaal niet meer gebruikmaken van de bus. Lutz Kressin, bestuurder FNV Bondgenoten, signaleert grote problemen voor autoloze groepen, zoals scholieren en senioren en voor de buschauffeurs die moeten vrezen voor hun baan.

Alternatief mogelijk

Het kan anders. Kressin vindt dat de bezuinigingen eenzijdig worden uitgevoerd: "Er is alleen in uitgaven gesneden en helemaal niet gekeken naar de mogelijkheden om meer klanten te trekken door slimmere dienstregelingen."

Aanval op het platteland

De provincie negeert de sociale en economische bijdrage van goed openbaar vervoer aan de maatschappij, vindt FNV Bondgenoten. Kressin: "Dit is een maatschappelijke verschraling en een aanval op het platteland. Oudere, zieke of kwetsbare mensen zullen zonder vervoer vereenzamen. Ook werknemers en scholieren die naar hun werk of naar school moeten, zullen deze bezuiniging elke dag opnieuw voelen."