Clicky


Schiphol heeft geen last van stakingen schoonmakers

Schiphol heeft geen last van stakingen schoonmakers
20-03-2014 16:15 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Ongeveer honderd schoonmakers staken donderdag op Schiphol op meerdere plaatsen en in wisselende samenstellingen. De luchthaven meldt donderdag echter dat het geen hinder van de stakingen ondervindt. "Er wordt gewoon schoongemaakt", zegt een woordvoerder van Schiphol donderdag.

Hoewel FNV donderdagochtend aankondigde 24 uur te willen staken, gingen de schoonmakers 's morgens al snel weer aan het werk op de luchthaven. De schoonmakers staken niet aan een stuk door om te voorkomen dat de schoonmaakbedrijven stakingsbrekers inzetten. Dat meldt bestuurder van FNV Schoonmaak Ron Meyer.

Volgens Meyer waren de korte acties een vooropgezet plan. "Door soms wel, soms niet te werken jagen de werknemers zichzelf dan op kosten als ze uitzendkrachten het werk van de stakers laten doen aangezien ze dubbel moeten betalen", zegt Meyer. "Zo willen we de werkgevers horendol maken."



De vakbond heeft kritiek op Schiphol als opdrachtgever omdat de bond vindt dat de luchthaven te weinig steun biedt aan de schoonmakers, voor wie andere voorwaarden gelden dan voor de werknemers die bij Schiphol in dienst zijn. Met name de regels rond ziekteverzuim zijn de bond een doorn in het oog. FNV vindt dat de verschillen tussen schoonmakers en eigen werknemers bij opdrachtgevers als Schiphol te groot zijn.

De zegsman van Schiphol laat weten dat Schiphol zich 'niet mengt in een conflict tussen werkgever en personeel'. Schiphol heeft, samen met de vakbonden, de code Verantwoordelijk Marktgedrag ondertekent en houdt zich daaraan, benadrukt de woordvoerder. In de code is afgesproken dat Schiphol alleen schoonmaakbedrijven inhuurt die eerlijke arbeidsvoorwaarden stellen. (Novum)