Clicky


CDA grootste landelijke partij

CDA grootste landelijke partij
20-03-2014 09:15 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Van de landelijke partijen is het CDA de grootste geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen. De christendemocraten hebben veertien procent van de stemmen binnengehaald. Toch kan D66 de grote winnaar van de avond genoemd worden, met winst in drie van de vier grote steden en een hele reeks middelgrote plaatsen.

Hoewel het voor het CDA de slechtste gemeenteraadsverkiezingen ooit waren, is het wel een fors herstel vergeleken met de slecht verlopen Tweede Kamerverkiezing van 2012.

D66 steeg van acht naar bijna twaalf procent. Van de andere landelijke partijen verloor de VVD ruim 3,5 procentpunt, en kwam ook uit op bijna twaalf. De PvdA daalde van zestien naar tien procent en haalde daarmee het slechtste resultaat ooit. In vrijwel alle gemeenten waar de partij de grootste was, is ze dat nu niet meer.

De SP kan ook tevreden zijn. De partij van Emile Roemer behaalde zeven procent van de stemmen, een stijging van drie procentpunt ten opzichte van 2010. GroenLinks verloor en ging van zeven procent in 2010 naar vier procent nu. (Novum)