Clicky


Accijnsverhoging levert overheid toch geld op

Accijnsverhoging levert overheid toch geld op
18-03-2014 22:34 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De verhoogde accijnzen op brandstof blijken de overheid toch geld op te leveren. In februari heeft de fiscus zelfs meer brandstofaccijnzen binnengekregen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) dinsdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De fiscus kreeg in februari 769 miljoen euro aan accijnzen bijgeschreven. Het gaat hierbij vooral om accijnzen over de maand januari. In februari 2013 kwam 608 miljoen binnen, en in februari 2012 579 miljoen. Oppositiepartijen en brancheverenigingen Bovag en NOVE dachten juist dat door de accijnsverhoging minder geld in de schatkist terecht zou komen.

Wiebes stelt echter dat bij de cijfers 'verschillende kanttekeningen' moeten worden gemaakt. Zo kunnen de kasontvangsten van maand tot maand fluctueren, bijvoorbeeld door vertraging bij de aangifte of de betaling. Bovendien kan er sprake zijn van tijdelijke effecten. "Het kabinet zal zich dus ook nog geen oordeel vormen op basis van deze cijfers."

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wijst erop dat Wiebes niet de aangiftecijfers levert over de maand januari, ook al zouden die er inmiddels wel moeten zijn. Ook de cijfers over het brandstofverbruik in januari zijn er nog niet. Daarmee komt het Centraal Bureau voor de Statistiek rond de 20ste van de maand. "Oftewel: de dag na de verkiezingen", zegt Omtzigt.

Volgens het CDA en andere oppositiepartijen is de accijnsverhoging op diesel en lpg die per 1 januari is doorgevoerd, funest voor pomphouders in de grensstreek, doordat mensen massaal in België en Duitsland gaan tanken. De fiscus haalt zo per saldo minder geld op, vermoeden deze partijen.

Wiebes zegt pas medio mei zinnige uitspraken te kunnen doen over de vraag of de accijnsverhoging nadelig is voor de schatkist. Hij wil cijfers laten analyseren over minstens drie maanden. (Novum)