Clicky


Vakbonden stellen werkgevers ultimatum

Vakbonden stellen werkgevers ultimatum [+video]
18-03-2014 18:56 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - FNV Bondgenoten heeft vandaag een brief verzonden aan de werkgeversorganisaties VVT, TLN en KNV. In de brief stelt de vakbond een ultimatum. Als de werkgevers niet vóór donderdag 20 maart 18:00 uur schriftelijk reageren op de brief en de daarin gestelde eisen met betrekking tot de cao dan volgen er acties.

De vakbonden eisen een cao met een looptijd van 1 jaar ingaand op 1 januari en eindigend op 31 december 2014, een verhoging van alle lonen, toeslagen en vergoedingen met 3 procent met ingang van 1 januari 2014 en de tijd-voor-tijdregeling als benoemd in artikel 31 cao TLN en artikel 268 cao KNV komt niet terug in de nieuwe cao.

De acties zullen met name bestaan uit werkonderbrekingen en stakingen voor kortere of langere duur.

"Wij gaan ervan uit dat u de bij u aangesloten leden op de hoogte stelt van dit ultimatum en de naderende acties. Uiteraard zullen wij rekening houden met de in acht te nemen veiligheidsmaatregelen en zijn wij te allen tijde bereid tot overleg over het waarborgen van de veiligheid van de mensen, goederen en materieel tijdens voormelde acties. Dit technisch overleg, indien door u gewenst, dient naar onze mening plaats te vinden voor de looptijd van het ultimatum is verstreken opdat nog tijdig de juiste maatregelen getroffen kunnen worden", aldus Egon Groen in de brief.

"Voorts wijzen wij u erop dat wij het laten overnemen van werk dat normaliter door actievoerders wordt verricht, aanmerken als besmet werk en dit onrechtmatig achten. Wij behouden ons het recht voor om zonder nadere aankondiging over te gaan tot het nemen van (rechts)maatregelen wanneer wij constateren dat u of uw leden zich schuldig maken aan het overtreden van het onderkruipersverbod of anderszins onrechtmatig jegens ons wordt gehandeld. Dit kan ook betekenen dat wij de Inspectie SZW vragen een onderzoek in te stellen. Vanzelfsprekend zullen wij onze leden en andere werknemers oproepen om geen besmet werk te verrichten", voegt de vakbondsbestuurder nog toe.