Clicky


Poetin: Krim onvervreemdbaar deel van Rusland

Poetin: Krim onvervreemdbaar deel van Rusland
18-03-2014 13:16 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Krim keert terug in de Russische moederschoot en het Westen moet dat accepteren. Dat was de strekking van de toespraak van de Russische president Vladimir Poetin dinsdag voor beide kamers van het parlement. "De Krim is altijd een onvervreemdbaar deel van Rusland geweest." Met het referendum op de Krim wordt volgens hem een historische fout rechtgezet.

De Krim komt terug bij Rusland, zo zei het Russische staatshoofd. Tegelijkertijd zijn goede betrekkingen met Oekraïne van groot belang. "De banden met Oekraïne moeten niet lijden onder stomme territoriale disputen." Naast het Russisch worden ook het Oekraïens en het Krimtataars officiële talen op de Krim.

In zijn toespraak, meermaals onderbroken door applaus en staande ovaties, ging Poetin uitgebreid in op de historische banden die Rusland en de Krim hebben. Hij memoreerde onder meer aan de graven van de Russische soldaten die tussen 1853 en 1856 sneuvelden in de Krimoorlog. De kuststad Sebastopol is de natuurlijke thuishaven van de Zwarte Zeevloot.

De manier waarop Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov de Krim - historisch onderdeel van Rusland - in 1954 cadeau deed aan Oekraïne was volgens de toen geldende wetten illegaal, aldus Poetin. Bovendien was de grotendeels etnisch-Russische bevolking van het schiereiland niets gevraagd.

De regering die in Kiev sinds eind vorige maand aan de macht is, kreeg van Poetin net als bij eerdere gelegenheden onder uit de zak. De nationalistische, fascistische, russofobe en antisemitische machthebbers zouden in het zadel zijn geholpen door het Westen.

Het Westen heeft bovendien boter op het hoofd met zijn protest tegen het referendum van zondag. Hij vergeleek het met de door onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie gesanctioneerde manier waarop Kosovo - met een Albanese meerderheid - zich losmaakte van Servië.

Poetin riep het Westen op af te zien van de retoriek van de Koude Oorlog en te accepteren dat de Krim Russisch is en blijft. Hij vergeleek de annexatie van de Krim door Rusland met de Duitse hereniging in 1990.

Het Westen overschreed volgens Poetin een grens met zijn optreden in de Oekraïense crisis. "Als je een veer te ver indrukt, springt hij terug." Volgens hem was de havenstad Sebastopol zonder ingrijpen van Rusland in NAVO-handen gevallen. Het Westen moet rekening houden met Rusland en het land respecteren.

Verder zei Poetin dat Rusland niet uit is op de opdeling van Oekraïne. Daarmee bestreed hij dat het land ook zijn oog heeft laten vallen op het oosten en zuiden van het land, waar ook veel Russischtaligen en etnische Russen wonen. Wel zei hij op politieke en diplomatieke wijze op te zullen komen voor hun rechten.

De toespraak van Poetin volgde op de volksraadpleging waarin de inwoners van de autonome republiek tegen het zere been van de regering in Kiev en het Westen, kozen voor aansluiting bij Rusland. Normaal gesproken spreekt het Russische staatshoofd het volledige parlement slechts één keer per jaar toe.

Meteen na de toespraak van Poetin gingen het Russische staatshoofd en de leiders van de Krim over tot ondertekening van het verdrag dat opname van het schiereiland in de Russische Federatie formeel mogelijk moet maken. Het Russische parlement moet daar nog over besluiten en Poetin rekent op hun steun. (Novum)