Clicky


Aviapartner Cargo start kort geding tegen FNV Bondgenoten

Aviapartner Cargo start kort geding tegen FNV Bondgenoten
17-03-2014 10:09 | Algemeen | auteur De Redactie

FNV Bondgenoten heeft vanmiddag met het actiecommitee van leden werkzaam bij Aviapartner Cargo besloten, de onder embargo aangekondigde acties op te schorten. Zij heeft dit gedaan in afwachting van de kort geding zitting, die de werkgever tegen FNV Bondgenoten heeft aangespannen en die maandagmiddag dient.

De acties waren eerder onder embargo aangekondigd, omdat vrachtafhandelaar Aviapartner Cargo (APC) weigert om in te gaan op de eisen van de werkers bij APC. Daardoor is het overleg over een cao mislukt. Eerder stelde de bond de werkgever een ultimatum tot zondag 23.00 uur.
Na de zitting volgt meer informatie over de te nemen beslissingen.

Eisen werknemers

De werknemers van APC eisen teruggave van hun ATV-dagen, een loonsverhoging van drie procent, meer zeggenschap over hun roosters en het verbeteren van de positie van uitzendkrachten. Jacob de Vries, bestuurder FNV Bondgenoten: “De werknemers hebben in de vorige cao enorm veel ingeleverd. Nu is hun grens bereikt.” APC wil niet meer onderhandelen met de bonden en houdt vast aan de cao die eind 2012 alleen met vakbond de Unie is afgesloten en die stilzwijgend is verlengd tot april 2015.

Gevolgen van de acties

De mogelijke werkonderbrekingen kunnen er toe leiden dat vliegtuigen niet vertrekken, omdat ze geen lading hebben. Vliegtuigen die binnen komen, zullen niet worden gelost. Passagiers zullen geen hinder ondervinden, want het betreft enkel vrachtvluchten.

Schiphol groeit, dat heeft een prijs

De luchthaven Schiphol groeit. Dat mag echter niet op een zodanige manier dat dit ten koste moet gaan van de arbeidsvoorwaarden van de mensen die daar hun brood proberen te verdienen. De luchthaven heeft een verantwoordelijkheid voor het mogelijk maken van Gewoon Goed Werk. Die verantwoordelijkheid strekt zich ook uit tot de bedrijven die op de luchthaven actief zijn. Zij maken immers in een samenspel tussen alle partijen die actief zijn op de luchthaven dat er kwalitatief hoogwaardige dienstverlening kan worden geboden aan de klanten van de luchthaven.

Aviapartner handelt in 35 luchthavens in Europa, luchtvracht en bagage af. In Nederland gebeurt dit op Schiphol en in Rotterdam. Aviapartner Cargo heeft op Schiphol ongeveer 400 werknemers, die jaarlijks meer dan 2500 vrachtvliegtuigen afhandelen. Het Britse private-equityhuis 3i en bestuursvoorzitter voorzitter Laurent Levaux zijn de aandeelhouders.