Clicky


Rutte: links groter door toetreding PVV

Rutte: links groter door toetreding PVV
17-03-2014 09:35 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - "Het linkse blok is groter geworden, want de PVV is toegetreden." Dat zegt premier Mark Rutte (VVD) in een interview met nu.nl. "De partij van Wilders is definitief vertrokken uit het rechtse kamp. Als je kijkt naar het financieel-economische programma van de PVV is dat natuurlijk heel erg links", stelt Rutte.

"In de Tweede Kamer gaat zeventig procent van de debatten over geld en in dat opzicht is de PVV een linkse partij. Linkser dan de SP nog", zegt de premier. Vooral op het terrein van sociale zekerheid en zorg ziet hij de PVV opschuiven. Het gaat volgens hem om 'alles wat te maken heeft met het eisen stellen aan een uitkering, het bezuinigen op de sociale zekerheid, de noodzakelijke hervormingen in de gezondheidszorg'.

Wel voert zowel de VVD als de PVV actief campagne op het thema veiligheid. "Maar niet door te zeggen dat alle Marokkanen een probleem zijn. Die problemen los je op door de veiligheidsproblemen aan te pakken." Rutte wil niet ingaan op de uitspraak van Wilders dat 'Den Haag beter af zou zijn met wat minder Marokkanen'.

"Daar ga ik niks over zeggen. Er zijn natuurlijk problemen met Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Maar ik hoef toch niet iedere keer te reageren als Wilders een stuk rood vlees de arena ingooit?" Volgens de premier zijn er ook Marokkanen die VVD stemmen omdat ze ook willen dat de problemen met overlastgevende Marokkanen worden aangepakt. "Daarvoor zitten we in de politiek."

De VVD-leider gaat in het interview ook in op de problemen met de verhoogde accijnzen op brandstoffen waardoor pomphouders langs de grens kopje onder dreigen te gaan. Volgens Rutte maken overal in het land mensen zich wel ergens zorgen over. "In Almere sprak ik mensen die zich zorgen maken over de sociale zekerheid. Op Urk maken ze zich zorgen over de gezondheidszorg, in Limburg maken ze zich zorgen over de pomphouders."

De premier stelt dat niet 'bij de eerste tegenwind' plannen weer moeten worden aangepast. "Iedereen vraagt om extra geld, ook mensen met een uitkering en mensen in de gezondheidszorg."

Wilders reageerde maandagochtend met de nodige minachting. "Karl Marx zou zijn vingers aflikken bij die belastingverhogingen van je Mark en met die miljarden voor Afrika ben je de Jan Pronk van de VVD", twitterde de PVV-voorman. (Novum)