Clicky


Maleisië pluist vluchtsimulator piloot uit

Maleisië pluist vluchtsimulator piloot uit
16-03-2014 10:07 | Algemeen | auteur De Redactie

KUALA LUMPUR - De Maleisische politie onderzoekt de vluchtsimulator die de piloot van de nu al een week vermiste Boeing-777 thuis gebruikte. Het computerprogramma kan de politie wellicht wijzer maken over de kennis en plannen van piloot Zaharie Ahmad Shah. Alles wijst er inmiddels op dat degene die het vliegtuig op het moment van de verdwijning bestuurde precies wist hoe hij onder de radar kon blijven.

De politie heeft de woningen van de 53-jarige Shah en de 27-jarige co-piloot Fariq Abdul Hamid zaterdag doorzocht. Ook buigt zij zich over de psychologische toestand, het gezins- en het sociale leven van de gezagvoerder en de tweede man. De politie trekt verder na of mecaniciens voor vertrek aan het vliegtuig hebben gesleuteld.

Onderzoekers gaan er inmiddels van uit dat de verdwijning van vlucht MH370, die met 239 inzittenden op weg was van Kuala Lumpur naar Beijing, geen ongeluk was. De communicatiemiddelen van het toestel zijn onderweg opzettelijk uitgeschakeld en de Boeing verlegde zijn koers in westelijke richting.



Uit satellietsignalen die ruim 7,5 uur na de start nog zijn opgevangen valt op te maken dat het toestel zich toen ergens bevond in een gekromde strook die zich uitstrekt van Kazachstan tot ver boven de Indische Oceaan. Omdat een groot passagiersvliegtuig als dit boven land al gauw opgemerkt wordt achten onderzoekers het waarschijnlijk dat het boven de oceaan is zoekgeraakt.

India, dat vrijdag speurders stuurde naar de honderden onbewoonde eilanden in de Andamanse Zee, heeft die zoektocht zondag opgeschort. De Indiase marine en kustwacht willen eerst met Maleisië overleggen over het zoekgebied.

India is een van de twaalf landen die schepen, vliegtuigen en helikopters hebben ingezet om de vermiste Boeing-777 te vinden. (Novum/AP)