Transport Online - 'PvdA en CDA grote verliezers verkiezingen'

'PvdA en CDA grote verliezers verkiezingen'

'PvdA en CDA grote verliezers verkiezingen'
16-03-2014 09:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De PvdA en het CDA zijn woensdag de grote verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat verwacht opiniepeiler Maurice de Hond. Beide partijen scoren waarschijnlijk het slechtste resultaat ooit bij de verkiezingen voor de gemeenteraad.

Het ziet er al langer naar uit dat lokale partijen ten koste van de gevestigde partijen de grote winnaars van de verkiezingen worden. Vier jaar geleden kregen de lokale partijen samen 24 procent van de stemmen. Volgens De Hond scoren ze dit jaar 'duidelijk hoger'.

De PvdA behaalde bij de verkiezingen in 2010 nog zestien procent van de stemmen, maar staat in de peiling van deze week nog maar op negen procent. Het CDA kwam vier jaar geleden uit op vijftien procent en staat in de peilingen nu op twaalf procent.

Ook de VVD heeft volgens De Hond grote kans lager te scoren dan vier jaar geleden. Het verlies van die partij lijkt echter minder te worden dan dat van de PvdA. GroenLinks behoort woensdag ook tot de verliezers en D66 en de SP tot de winnaars, verwacht De Hond.

In de landelijke zetelpeiling zijn de verschuivingen deze week miniem. De PVV levert een zetel in en de ChristenUnie krijgt er een bij. De partij van Geert Wilders is met 27 zetels nog altijd de grootste in de peiling van De Hond, gevolgd door de SP met 23 zetels. De VVD is met 21 zetels de derde partij en de PvdA staat op plek zes met veertien zetels.

De Hond wijst erop dat de landelijke electorale positie van de partijen niet direct als voorspelling gezien kan worden voor de uitslag in gemeenten. Dat komt onder meer door de deelname van lokale partijen en doordat de meeste landelijke partijen, behalve VVD, PvdA en CDA, maar in een deel van de gemeenten meedoen. Ook de verwachte lage opkomst speelt een rol.  (Novum)Rijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,296

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions