Clicky


'Politie doorzoekt huis piloot vermiste vlucht'

'Politie doorzoekt huis piloot vermiste vlucht'
15-03-2014 10:20 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Maleisische politie doorzoekt het huis van de piloot van de Boeing 777 die vorige week zaterdag vermist raakte. Dat zegt een hoge politiefunctionaris tegen persbureau Reuters.

De politie arriveerde zaterdagmiddag bij het huis van de 53-jarige piloot Zaharie Ahmad Shah, kort nadat premier Najib Razak een persconferentie had gegeven. Daarin zei hij dat iemand die het vliegtuig bestuurde bewust van koers is veranderd en zendapparatuur heeft uitgeschakeld. Ook zei hij dat de achtergronden van de medewerkers en passagiers op het vliegtuig worden onderzocht.

Het vliegtuig vloog nog uren door nadat het bij de oostelijke kust van Maleisië weer richting het westen en later het noordwesten was gedraaid. Dit is pas achteraf duidelijk geworden. Op radarbeelden van het leger was alleen een stipje te zien zonder nadere informatie omdat de apparatuur die informatie over het vliegtuig doorstuurt naar radarstations handmatig was uitgeschakeld.



Doordat vliegtuigen automatisch gegevens versturen naar satellieten, kon achteraf worden vastgesteld waar het vliegtuig zich ongeveer bevond. Zo kon uiteindelijk worden geconcludeerd dat het stipje op de radar het vliegtuig was. Het vliegtuig vloog tot buiten het bereik van de militaire radar, waardoor onbekend is waar het is gebleven. (Novum)