Clicky


Premier Maleisië: verdwijning vliegtuig opzettelijk

Premier Maleisië: verdwijning vliegtuig opzettelijk
15-03-2014 10:14 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De autoriteiten zijn ervan overtuigd dat iemand die het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines bestuurde bewust een andere koers heeft ingezet. De zendapparatuur die gegevens van het vermiste vliegtuig doorspeelde naar radarstations is door menselijk handelen uitgeschakeld, zei de Maleisische premier Najib Razak zaterdag tijdens een persconferentie.

Vanwege deze bevindingen verschuift het onderzoek zich nu naar de achtergronden van de twee piloten, tien bemanningsleden en 227 passagiers aan boord. Hiermee staat volgens de premier nog niet vast dat het om een kaping gaat. "We onderzoeken nog steeds alle mogelijkheden die ertoe kunnen hebben geleid dat de vlucht van zijn route afweek."

Uit radarbeelden van de Maleisische luchtmacht blijkt dat het vliegtuig vlak voor het de oostelijke kust van Maleisië bereikte, terugkeerde. Omdat de zendapparatuur uitstond, werd op de radar niet meer aangegeven om welk vliegtuig het ging. Uit satellietgegevens kan volgens de premier worden geconcludeerd dat het om de vermiste Boeing 777 gaat.


Het vliegtuig vloog vervolgens in westelijke richting over het schiereiland voordat het naar het noordwesten keerde. Uiteindelijk vloog het vliegtuig tot buiten bereik van de radar van de luchtmacht. Momenteel wordt berekend hoe ver het vliegtuig kan hebben gevlogen nadat er voor het laatst contact mee was.

Vanwege deze nieuwe informatie zijn alle zoekacties in de Zuid-Chinese Zee gestaakt. De zoekacties richten zich nu op twee routes die het vliegtuig kan hebben gevlogen. De een loopt van de grens van Kazachstan en Turkmenistan tot het noorden van Thailand, de andere loopt van Indonesië tot de Zuidelijke Oceaan.

Het onderzoek naar de vlucht is volgens Najib een nieuwe fase ingegaan. "Voor de familie en vrienden van de betrokkenen hopen we dat deze informatie ons een stap dichter bij het vinden van het vliegtuig brengt." (Novum)