Clicky


Fiks hogere boetes in België in strijd tegen sociale dumping

Fiks hogere boetes in België in strijd tegen sociale dumping
15-03-2014 10:00 | België | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Belgische ministerraad keurt op voorstel van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet een ontwerp van koninklijk besluit goed dat een boete verhoogt in het kader van het actieplan tegen sociale dumping in de sector van het wegtransport.

De ministerraad van 28 februari 2014 keurde al een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de boete bij inbreuk op de verplichting om een vrachtbrief in de vrachtwagen te hebben van 50 euro naar 1.800 euro wordt verhoogd. Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs moeten die boete onmiddellijk betalen anders wordt hun vrachtwagen aan de ketting gelegd.

De sanctie op het verbod om de lange wekelijkse rust in de vrachtwagen te nemen wordt eveneens van 50 euro naar 1.800 euro gebracht.

Het ontwerp dat vrijdag 14 maart werd goedgekeurd heeft als doel het boetebedrag bij afwezigheid van een vervoersvergunning gevoelig te verhogen. Die boete wordt van 990 euro naar 1.800 euro gebracht, rekening houdend met de evenredigheid tussen de afwezigheid van vrachtbrief en de afwezigheid van vervoersvergunning.

Het ontwerp van koninklijk besluit wordt voorgelegd aan de Raad van State en aan de Gewesten.

Koninklijk Besluit

In België neemt volgens artikel 108 van de Belgische Grondwet de koning de besluiten die voor de uitvoering van de wetten nodig zijn, zonder ooit de wetten zelf te mogen schorsen of vrijstelling van hun uitvoering te mogen verlenen. Tevens moet volgens artikel 106 van de grondwet elke akte van de koning (zoals een Koninklijk Besluit) door de bevoegde (federale) minister(s) mede ondertekend worden.

Met een Koninklijk Besluit zal de federale regering de wetgeving dus voorzien van de nodige uitvoeringsmaatregelen. De verantwoordelijke federale minister zorgt voor de verdere uitvoering in detailmaatregelen via een ministerieel besluit.

De rechtsgeldigheid van een Koninklijk Besluit vereist het voorafgaand bestaan van een wet.