Clicky


Zoekactie naar vermist toestel Maleisië uitgebreid

Zoekactie naar vermist toestel Maleisië uitgebreid
14-03-2014 10:40 | Ongevallen | auteur De Redactie

KUALA LUMPUR - India heeft de zoektocht naar het vermiste toestel van Malaysian Airlines uitgebreid. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Er wordt nu ook gezocht ten westen van de Andamanse eilanden. Daarnaast wordt in de Indische Oceaan gezocht naar het toestel. Donderdag bleek dat het vliegtuig mogelijk nog enkele uren heeft doorgevlogen nadat het van de radar was verdwenen.

Zes schepen van de Indiase marine en de kustwacht hebben de afgelopen drie dagen in het oostelijke deel van de Andamanse Zee naar sporen van het vliegtuig gezocht. De zoekactie wordt nu uitgebreid naar een gebied ten westen van de Andamanse eilanden en de Nicobaren.

Vietnam heeft vrijdag besloten het aantal schepen en vliegtuigen dat zoekt naar brokstukken terug te brengen. "We zijn erop voorbereid dat de zoektocht lang zal duren", zei Vo Van Tuan, plaatsvervangend stafchef van het Vietnamese leger. Daar is de troepeninzet op aangepast.

De Verenigde Staten hebben besloten de zoekactie uit te breiden richting de Indische Oceaan, nadat er donderdag informatie was binnengekomen dat het toestel mogelijk nog vier uur heeft doorgevlogen nadat het contact verloren was gegaan. Een satelliet heeft nog enkele uren signalen gekregen van het toestel. Er werd geen data naar de satelliet gestuurd, maar zogeheten 'pings', een signaal om verbinding te houden met de satelliet. "Het is hetzelfde als wanneer je mobiele telefoon uitstaat, maar nog steeds aan het mobiele netwerk laat weten 'Hier ben ik'," aldus een anonieme bron bij de Amerikaanse regering. "Op die manier kan soms je positie worden bepaald, ook al ben je niet aan het bellen, omdat de telefoon om de zoveel tijd een signaal afgeeft. Dat is wat dit apparaat ook deed."

Het toestel had toen het contact verloren ging nog voldoende brandstof om enkele uren door te vliegen. (Novum)