Clicky


DNB hoeft niet open te zijn over redding ABN AMRO

DNB hoeft niet open te zijn over redding ABN AMRO
13-03-2014 19:50 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) hoeft rapporten van een historica over de aankoop van een deel van ABN AMRO door Fortis, en de daaropvolgende redding van de fusiebank, niet vrij te geven. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.

De zaak was aangespannen door de Volkskrant, die meende de rapporten te kunnen inzien op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De rechtbank is van oordeel dat de Wob niet van toepassing is omdat de rapporten te maken hebben met de toezichtstaak van DNB. Daarvoor geldt de Wob niet. De rechter meent verder dat ook uit de Wet op het financieel toezicht geen verplichting voortvloeit om de rapporten openbaar te maken.

De Volkskrant laat in een reactie weten 'bitter teleurgesteld' te zijn. Samen met de advocaat gaat de redactie nadenken over of een hoger beroep zin heeft.

De rapporten onder de naam 'Bank in Brokken' werden in opdracht van De Nederlandsche Bank geschreven door Corry van Renselaar. Volgens de Volkskrant heeft de inmiddels overleden historica dagelijks de overwegingen van het DNB-bestuur rondom de verkoop en redding van ABN AMRO opgetekend. Hierdoor zouden de bundels 'een onmisbaar ingrediënt zijn voor de recente geschiedschrijving over de financiële crisis'.

DNB heeft zich overigens begin deze maand in een nieuw beleidsplan voorgenomen transparanter te zijn over de financiële instellingen waar de bank een oogje op houdt. Door opener te zijn zouden banken en verzekeraars tot beter gedrag worden bewogen.

De centrale bank meent al transparanter te zijn geweest rond de nationalisatie van SNS, een jaar geleden. DNB is niet van plan, nu het beleid voor de toekomst is gewijzigd, om de Volkskrant nu alsnog inzicht te geven over de gang van zaken rond ABN AMRO. (Novum)