Clicky


Politie haalt Filipijnse matrozen van binnenvaartschepen

Politie haalt Filipijnse matrozen van binnenvaartschepen
12-03-2014 18:09 | Overtredingen | auteur De Redactie

DRIEBERGEN - Tijdens controles aan boord van binnenvaartschepen op het Amsterdam-Rijnkanaal heeft de politie op maandag 10 en dinsdag 11 maart Filipijnse matrozen zonder geldige tewerkstellingsvergunning van boord gehaald. De mannen zijn overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Op maandag 10 maart op het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Loenen, trof de politie aan boord van een Nederlands binnenvaartschip een Filipijnse matroos aan. Bij de controle van de benodigde documenten in het kader van de Wet Arbeid Vreemdelingen bleek dat de tewerkstellingsvergunning van de 34-jarige matroos op 1 oktober 2013 was verlopen.

Op dinsdag 11 maart trof de politie op het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Maarssen aan boord van een binnenvaartschip weer een Filipijnse matroos aan zonder geldige tewerkstellingsvergunning. Deze vergunning had zijn geldigheid op 1 maart 2014 verloren.

Beide matrozen zijn ter plaatse aangehouden en in Utrecht aan de Vreemdelingenpolitie overgedragen. Agenten van de Landelijke Eenheid onderzoeken of bij de tewerkstellingen van beide matrozen sprake is geweest van uitbuiting.

Bestrijding van arbeidsuitbuiting, een vorm van mensenhandel, is een speerpunt van de politie. Daarom speurt zij ook aan boord van binnenvaartschepen naar excessen in de arbeidsfeer.