Clicky


Ex-terrorist droeg bomschoen op vluchten Nederland

Ex-terrorist droeg bomschoen op vluchten Nederland
12-03-2014 09:39 | Burgerluchtvaart | auteur De Redactie

NEW YORK - Een Brit heeft verklaard dat hij op vluchten naar en van Nederland een bomschoen heeft gedragen. Dat deed hij dinsdag in een terreurproces tegen een schoonzoon van Osama bin Laden.

De man, Saajid Badat, getuigde via een videoverbinding vanuit Groot-Brittannië in een zaak die in de Verenigde Staten in New York dient. Hij getuigde tegen Sulaiman Abu Ghaith, een schoonzoon van Bin Laden die na de aanslagen op 11 september 2001 als woordvoerder van Al-Qaida optrad.

Badat droeg de bomschoen in december 2001, kort na de aanslagen, op een vlucht van de Pakistaanse stad Karachi naar Nederland en vervolgens op een vlucht van Nederland naar Groot-Brittannië. Hij besloot de bom toen niet af te laten gaan omdat hij die wilde inzetten tegen een Amerikaans toestel.

Diezelfde maand bezocht de man zijn ouders in het Britse Gloucester. Die vroegen hem wat hij in Afghanistan had gedaan. "Het is je geraden dat je niet een van die slapende terroristen bent", zou zijn vader toen hebben gezegd. Zijn moeder zei dat ze niet wil dat haar zoon zo'n terrorist blijkt te zijn. Hierop besloot Badat van de zelfmoordaanslag af te zien.

Badat droeg maar een schoen omdat hij de andere schoen eerder die maand aan enkele Maleisische mannen had gegeven. Die wilden de schoen gebruiken om de deur van een cockpit open te blazen, het vliegtuig te kapen en ergens tegenaan te vliegen.

In trainingskampen van Al-Qaida in Afghanistan ontmoette de man Bin Laden dertig tot vijftig keer. Destijds zag hij op tegen de mannen die de aanslagen in de Verenigde Staten uitvoerden.

In 2003 werd Badat gearresteerd. In Groot-Brittannië zat hij meer dan zes jaar cel uit. Vanwege zijn bekentenis en zijn medewerking met de Amerikaanse en Britse autoriteiten werd hij vervroegd vrijgelaten. Tijdens zijn arrestatie had hij de explosieven van de bomschoen overigens nog omdat hij toen nog niet van standpunt was veranderd. Hij had alleen afgezien van de zelfmoordaanslag en dacht dat hij de explosieven nog eens nodig kon hebben.

De man getuigde via video omdat hij vreest dat hij in de VS levenslang wordt opgesloten. (Novum)