Clicky


Kleine winst op Damrak

Kleine winst op Damrak
11-03-2014 20:14 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten. Hoewel er eerder op de dag kleine verliezen werden genoteerd, sloot de AEX 0,2 procent hoger op 394,29 punten. De AMX schreef 0,1 procent bij. Ook de Europese beurzen sloten hoger met een winsten van 0,4 procent in Frankfurt en een half procent in Milaan.

De beurs verkeert volgens Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer momenteel in 'een soort tussenfase, waarin beleggers niet massaal in- of uitstappen'. Louter de groei van de Duitse export, waardoor het handelsoverschot in januari steeg naar vijftien miljard euro, waren aanleiding voor hogere koersen.

Op de AEX sloten dertien van de 25 fondsen hoger. SBM Offshore herstelde met een winst van 4,1 procent van de koersval van maandag, nadat het bedrijf volgens De Telegraaf de deuren opende voor het Braziliaanse Petrobas om onderzoek te doen naar de betrokkenheid in een smeergeldaffaire. Zwaargewicht ING steeg 2,2 procent na de aankondiging dat het formaliteiten afrondt om een belang in de Amerikaanse verzekeringsdochter Voya te verkopen.

TNT Express behoorde met een min van anderhalf procent tot de groep verliezers. De pakketbezorger meldde dinsdag de verkoop van TNT Fashion Group BV aan een consortium van het Belgische Belspeed en het Turkse Netlog Group. Volgens KBC Securities kan de verkoopprijs oplopen tot 26 miljoen euro.

Ook Fugro hield het met een verlies van 0,2 procent niet droog. Rabobank verlaagde het koersdoel van de bodemonderzoeker van 45 euro naar 43 euro na teleurstellende cijfers en twijfels over de 'turn-around' van divisies Subsea en Seabed Geosolutions.

Hekkensluiter met een min van anderhalf procent was Ahold, dat de overname van de activiteiten van Spar in Tsjechië bekend maakte. ING noemde de overname 'logisch' en schat de synergievoordelen na twee jaar in op twintig miljoen euro.

Op de AMX voerden Brunel en TenCate met plussen van 2,9 en 2,7 procent de stijgers aan. Laatstgenoemde meldde voorbeurs zonder financiële details te vermelden dat het een samenwerkingsovereenkomst tekende met Air Cargo Containers voor de vervaardiging van lichtgewicht luchtvrachtcontainers. USG People sloot met een verlies van 4,2 procent de rijen nadat ABN AMRO het advies voor de uitzender verlaagde van Houden naar Verkopen.

Op de AScX (+0,3 procent) viel AND International op met een verlies van 8,4 procent nadat bleek dat de resultaten in 2013 duidelijk terugliepen. Ballast Nedam sloot een procent lager na een koersdoelverlaging door SNS Securities, dat de winsttaxaties verlaagde en sprak van aanhoudende onzekerheden.

Het lokaal genoteerde Van Lanschot Bankiers sloot 1,6 procent hoger nadat de private bank zwarte cijfers over 2013 presenteerde, na een verlies in 2012. Daarbij keerde Van Lanschot, volgens ING 'verrassend', weer dividend uit.

DPA Group won als gevolg van sterke resultaten over 2013 3,9 procent. De detacheerder boekte een 26 procent hoger bedrijfsresultaat en zag de omzet met negen procent stijgen, terwijl de groei volgens SNS Securities in 2014 'significant' zal toenemen als gevolg van recente grote overnames. (Novum/ABM FN)