Clicky


Asscher wil maatregelen tegen discriminatie

Asscher wil maatregelen tegen discriminatie
11-03-2014 14:20 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) komt binnenkort met een 'stevig pakket maatregelen' om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Het gaat vooral om het bestrijden van discriminatie bij sollicitaties.

Asscher kondigde de maatregelen dinsdag aan bij de presentatie van een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de positie van allochtonen op de arbeidsmarkt. Asscher wacht nog op een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER), en komt dan 'zo snel mogelijk' met een plan. Daarin staat in elk geval dat bedrijven die worden veroordeeld voor discriminatie, geen overheidsopdrachten meer krijgen.

Uit het SCP-rapport blijkt dat de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen drie keer zo hoog is als onder autochtone Nederlanders. Dat komt gedeeltelijk doordat allochtonen minder actief zijn met solliciteren, maar ook door discriminatie, zei Asscher. "Discriminatie is strafbaar. Als bedrijven discrimineren moeten ze worden aangepakt." Hij roept sollicitanten die discriminatie ervaren op om aangifte te doen.

De PVV maakte het SCP-rapport maandag voortijdig openbaar, uit protest tegen het feit dat er in het rapport geen aandacht is voor criminaliteit onder allochtonen. Volgens SCP-directeur Kim Putters is dat niet vreemd, omdat het SCP het ene jaar een algemeen rapport over integratie opstelt, inclusief cijfers over criminaliteit, en in het andere jaar kiest voor een thema, in dit geval de arbeidsmarkt. Asscher steunt die werkwijze. (Novum)