Clicky


'Geen KLM-baan voor overtallige Martinair-piloten'

'Geen KLM-baan voor overtallige Martinair-piloten'
11-03-2014 09:50 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nu er dertig piloten van Martinair boventallig worden verklaard, is moederbedrijf KLM nog steeds niet van plan deze mensen zelf in dienst te nemen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag. Sinds de overname van Martinair in 2011 is er al ruzie over de rechten van het overgenomen personeel.

De piloten kunnen niet doorstromen naar de KLM-moederorganisatie, omdat een eerdere overeenkomst hierover werd opgezegd door pilotenvakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Die vreesde namelijk voor de promotiekansen voor de KLM-piloten. De rechtbank in Amsterdam heeft het opzeggen van die deal in december toegestaan.

De Martinair-piloten raken hun baan kwijt omdat twee vrachtvliegtuigen per 1 april uit de vaart worden genomen vanwege overcapaciteit. Aan het einde van het jaar wordt nog een toestel geschrapt, schrijft de krant. Door de crisis gaat het slecht met de vrachttak van KLM. Steeds meer vracht wordt daarom met passagierskisten meegegeven.

Volgens voorzitter Arthur van den Hudding van VNV kunnen de Martinair-piloten wel een baan krijgen bij KLM-partner Etihad of dochter Transavia. Bij die eerste partij zouden ze hun rang zelfs kunnen behouden. Bij KLM zou het Martinair-personeel juist alleen onderaan de ladder kunnen beginnen. (Novum)