Clicky


NS betaalt boete door rood rijdende machinist

NS betaalt boete door rood rijdende machinist
10-03-2014 20:00 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Een treinmachinist die in september bij Hattemerbroek met hoge snelheid door een rood sein reed en daardoor bijna een botsing met een andere trein veroorzaakte, hoeft de boete die hij daarvoor heeft gekregen niet zelf te bedragen. De NS betaalt die voor hem, laat een woordvoerder maandag weten. Het gaat om een boete van 3800 euro die de Inspectie Leefomgeving en Transport had opgelegd.

De zegsman spreekt van een 'erg zware straf' en zegt dat de NS daarom in beroep gaat. Al is dat niet de reden dat het spoorbedrijf voor de machinist betaalt. "Dit is voor ons een nieuw fenomeen. We zijn nog bezig met het maken van beleid voor als we met dit soort zaken worden geconfronteerd."

De NS is ook nog bezig met een onderzoek naar het incident bij Hattemerbroek. Als daaruit blijkt dat de machinist verwijtbaar gedrag is toe te schrijven, zoals drank- of drugsgebruik, moet hij de boete wel zelf betalen. "Maar daar gaan we niet van uit", aldus de woordvoerder.

Uit onderzoek van de inspectie is gebleken dat de machinist te weinig had afgeremd na een eerder gepasseerd geel sein. Hij had zijn snelheid moeten verlagen tot maximaal 40 kilometer per uur om daarna op tijd te kunnen stoppen voor een eventueel rood sein.

De trein passeerde het rode sein echter met een snelheid van 94 kilometer per uur en kwam op het spoor terecht dat was bestemd voor een trein uit Amersfoort. De machinist van die trein kreeg daarop automatisch een rood sein en remde. De trein kwam tweehonderd meter voor het punt waarop de treinen elkaar zouden raken tot stilstand. (Novum)