Clicky


Nog altijd geen spoor van vermist vliegtuig

Nog altijd geen spoor van vermist vliegtuig
10-03-2014 09:04 | Ongevallen | auteur De Redactie

KUALA LUMPUR - Reddingswerkers hebben nog altijd geen spoor gevonden van het toestel van Malaysia Airlines dat ruim twee dagen geleden van de radar verdween boven de Zuid-Chinese zee. Dat heeft Doan Huu Gia, chef van de Vietnamese hulpdiensten, maandag gezegd.

Zondag werd door de bemanning van een laagvliegend Vietnamees verkenningsvliegtuig een langwerpig voorwerp gespot, mogelijk een van de deuren van het toestel. Zes vliegtuigen en zeven schepen uit Vietnam die uitrukten konden het voorwerp later echter niet meer terugvinden.

De Boeing 777 was zaterdagochtend met 239 passagiers aan boord onderweg van Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Beijing. Ergens tussen Maleisië en Vietnam verloren luchtverkeersleiders het contact met het toestel. Mogelijk is het toestel neergestort en hadden de piloten geen tijd of waren ze niet in staat om een noodsignaal uit te zenden.

Volgens Rodzali Daud van de Maleisische luchtmacht wijzen radargegevens erop dat het toestel vlak voor het contact verbroken werd een bocht maakte en terug leek te keren. Het is echter onduidelijk in welke richting het toestel vervolgens verder is gevlogen. "We proberen het te begrijpen. De radar van het leger liet zien dat het toestel mogelijk is teruggekeerd en de civiele radar lijkt dit te bevestigen", zei Daud op een persconferentie.

In totaal zoeken 34 vliegtuigen en veertig schepen uit Vietnam, Maleisië, Thailand, Australië, Singapore, Indonesië, China en de Verenigde Staten naar het toestel of brokstukken daarvan. Het is echter de vraag of de brokstukken ooit worden gevonden. Het kan dagen, zo niet maanden duren voordat restanten worden teruggevonden. (Novum/AP)