Transport Online - Interpol: gestolen paspoorten zijn niet gecheckt

Interpol: gestolen paspoorten zijn niet gecheckt

Interpol: gestolen paspoorten zijn niet gecheckt
09-03-2014 19:48 | Ongevallen | auteur De Redactie

PARIJS - De gestolen paspoorten die werden gebruikt door twee passagiers van het vermiste toestel van Malaysia Airlines stonden in een database van gestolen paspoorten, maar er zijn nooit alarmbellen afgegaan. Dat heeft Interpol zondag gezegd. Interpol luidde al eerder de noodklok over het gebrek aan controles om gestolen paspoorten op te sporen.

De paspoorten, een Oostenrijkse en een Italiaanse, werden in 2012 en 2013 gestolen. Interpol voegde ze aan zijn database toe, maar sindsdien zijn er geen een keer alarmbellen afgegaan. Interpol kan dan ook niet zeggen of ze nog vaker zijn gebruikt in de periode sinds de diefstal.

Interpol klaagde vorige maand nog dat 'slechts een handjevol landen' regelmatig gebruik maakt van de database. De database, waarin veertig miljoen gestolen paspoorten zijn geregistreerd, werd vorig jaar bijvoorbeeld achthonderd miljoen keer geraadpleegd, maar een op de acht verzoek kwam van de Verenigde Arabische Emiraten.

Ronald Noble, de secretaris-generaal van Interpol, stelde in een verklaring de vraag waarom landen 'wachten op een tragedie voordat ze verstandige veiligheidsmaatregelen implementeren bij hun grenzen en bij gates' op vliegvelden.

Noble hoopt dat landen een les trekken uit dit incident en dat ze voortaan alle paspoorten zullen controleren met behulp van zijn database.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines was zaterdag onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing toen het toestel van de radar verdween. Aan boord bevonden zich 239 mensen, onder wie een Nederlander. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,652
Diesel1,299

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions