Clicky


Vermist vliegtuig stuurde geen noodsignaal uit

Vermist vliegtuig stuurde geen noodsignaal uit
08-03-2014 10:17 | Ongevallen | auteur De Redactie

KUALA LUMPUR - De piloten van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat wordt vermist hebben geen noodsignaal uitgestuurd. Daar zijn geen aanwijzingen voor, zei topman van Malaysia Airlines Ahmad Jauhari.

Dat geen noodsignaal is uitgestuurd, doet vermoeden dat iets zo snel mis ging dat de piloten geen tijd meer hadden dit te melden. Gevraagd of een terroristische aanslag wordt vermoed, zei de Maleisische minister van transport Hishammuddin Hussein dat daar geen aanwijzingen voor zijn. "Maar we onderzoeken alle mogelijkheden."

De 53-jarige piloot van de Boeing 777, Zaharie Ahmad Shah, had meer dan achttienduizend vlieguren en vloog sinds 1981 voor de luchtvaartmaatschappij. de co-piloot, de 27-jarige Fariq Hamid, heeft zo'n 2800 vlieguren en vloog sinds 2007 voor de maatschappij.

De Boeing met 239 mensen aan boord was op weg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Beijing. Even voordat het het vliegtuig het Vietnamese luchtruim zou binnenvliegen, ging het contact verloren en verdween het vliegtuig van de radar. Vietnamese luchtverkeersleiders hebben geen contact met het vliegtuig gehad.

Aangenomen wordt dat het vliegtuig in zee is gestort. Er is nergens een wrak gevonden en het vliegtuig kan nu, ruim twaalf uur nadat het opsteeg, ook niet meer in de lucht zijn omdat daar niet genoeg brandstof voor aan boord was.

De Zuid-Chinese Zee, waar het vliegtuig verdween, is vaak onderwerp van conflict. Vooral tussen China en de Filipijnen bestaat onenigheid over welke stukken bij welk land horen. De ruzies lijken even vergeten nu de verschillende landen in de regio samen hun best doen het wrak van het vliegtuig zo snel mogelijk te vinden. China heeft twee reddingsschepen gestuurd. De Filipijnen stuurden drie vliegtuigen van de luchtmacht en drie patrouilleschepen van de marine om te helpen met zoeken.

"Bij noodgevallen zoals deze, moeten we eenheid tonen die grenzen en conflicten overstijgt", zei commandant van het Filipijnse westelijke leger Roy Deveraturda. Samen met Vietnamese teams wordt gezocht in een gebied van ruim elfdfuizend vierkante kilometer waar het vliegtuig voor het laatst is gezien. Ook Vietnamese vissers is gevraagd ieder teken van het vermiste vliegtuig door te geven.

Malaysia Airlines probeert familieleden van inzittenden te bereiken. Onder de passagiers was een Nederlander. In Kuala Lumpur en in Beijing verzamelden familieleden zich op de luchthaven. In Beijing werd familieleden gevraagd zich in een hotel vijftien kilometer verderop te melden voor meer informatie, hiervoor werd een buslijn opgezet.



Het vinden van een vliegtuig dat in zee is gestort kan lang duren. De zwarte dozen, die vluchtgegevens bijhouden, zenden ultrasone signalen uit die ook onder water kunnen worden opgevangen. Onder goede omstandigheden komen die signalen honderden mijlen ver, maar als ze in een wrak liggen wordt het bereik al minder. Als het wrak ook nog in een geul onder water ligt, wordt het bereik nog verder beperkt.

Een vlucht van Air France verdween bijvoorbeeld in 2009 boven de Atlantische Oceaan terwijl het op weg was van Rio de Janeiro naar Parijs. Enkele wrakstukken en lichamen werden in de weken daarna gevonden, maar het duurde bijna twee jaar voordat het wrak van de Airbus 330 en zijn zwarte dozen werden gevonden en geborgen. (Novum/AP)