Clicky


Rutte: herstel economie niet in gevaar om Oekraïne

Rutte: herstel economie niet in gevaar om Oekraïne
07-03-2014 16:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Premier Mark Rutte (VVD) verwacht niet dat het herstel van de economie in de knop zal worden gebroken als gevolg van het conflict rond Oekraïne. Hij relativeert de mate waarin de Nederlandse economie afhankelijk is van Rusland.

"Ik verwacht dat economische sancties grosso modo een beperkt effect zullen hebben, geen bepalend effect", zei Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Nederland krijgt relatief weinig gas uit Rusland. Verder wordt er voor zo'n zeven miljard euro geëxporteerd. Dat valt in het niet bij de export naar bijvoorbeeld Duitsland, zei Rutte.

Rutte ging in op een situatie waarin de Europese Unie economische sancties tegen Rusland instelt, waarop dat land tegenmaatregelen afkondigt om de Europese economie schade toe te brengen. Rutte benadrukte dat het nog niet zover is: economische sancties komen er alleen als Rusland het conflict verder laat escaleren. Rutte zei verder niet te vrezen voor een militair conflict met Rusland.

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (VVD) denkt niet dat de spanningen op de Krim tot grote economische problemen gaat leiden. Vooralsnog zijn de effecten op de wereldmarkten alweer wat weggetrokken, zei Dijsselbloem vrijdag.

Zorgen dat de situatie niet escaleert is nu het devies. "Nederland en Rusland hebben er allebei belang bij dat de spanningen rondom de Krim niet verder uit de hand lopen. Er zijn economische belangen over en weer", zei Dijsselbloem, doelend op de handelsverwevenheid tussen de landen.

Over de bevriezingen van enkele honderden miljoenen euro's aan tegoeden van Oekraïners door Nederland, wilde de minister niets extra kwijt. Wel zei Dijsselbloem dat het bedrag nog kan oplopen als meer onderzoek is gedaan. (Novum)