Clicky


Ophef over slogan VVD-campagneposter

Ophef over slogan VVD-campagneposter
07-03-2014 11:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Een campagneposter van de Rotterdamse VVD heeft voor flink wat ophef gezorgd. Pijnpunt is de tekst 'In Rotterdam spreken we Nederlands'.

De posters hangen sinds afgelopen donderdag in de Maasstad en maakte meteen de tongen los. "Walgelijke VVDposters in R'dam. Alsof mensen verplicht Nederlands zouden moeten spreken. De zieke geest van Fortuyn waait weer door de stad", tweette Francisco van Jole, hoofdredacteur van de VARA-website Joop.nl. Cabaretier Jan Jaap van der Wal stelt: "In Rotterdam zijn voor de VVD alleen Nederlanders welkom dus. De tijden van crypto-fascisten als Fortuyn herleven in de Maasstad."

Maar ook uit VVD-kringen klinkt afkeuring, schrijft het AD/Rotterdams Dagblad vrijdag. "In Wormerland is iedereen welkom," tweette de plaatselijke VVD-lijsttrekker.

De VVD provoceert, stelt Aydin Peksert, de nummer twee van de moslimpartij Nida in de krant. "Uiteraard geniet Nederlands de voorkeur, maar gun mensen de ruimte om zich te uiten in de taal die hen het beste past. Dit is weer zo'n voorbeeld van oude politiek die burgers voorschrijft hoe zij zich moeten gedragen."

De VVD heeft geen spijt en wilde met een 'prikkelende' slogan een discussie uitlokken. "We accepteren niet dat mensen in hun isolement blijven zitten omdat taal een niet te nemen horde is", is te lezen in een verklaring op de VVD-site. "Mensen die integreren in onze samenleving, die laten zien dat ze er deel van willen uitmaken en voor zichzelf willen zorgen, krijgen in Rotterdam alle gelegenheid om een mooi leven op te bouwen." (Novum)