Clicky


Ballast Nedam voorziet onzeker overgangsjaar

Ballast Nedam voorziet onzeker overgangsjaar
07-03-2014 09:36 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het slecht draaiende Ballast Nedam verwacht dat dit jaar een 'uitdagend en onzeker' overgangsjaar wordt. Dat liet het bouwbedrijf vrijdag weten bij de publicatie van de jaarcijfers, waarin de eerder afgegeven winstwaarschuwing bevestigd werd.

Ballast Nedam boekte vorig jaar een operationeel verlies van dertig miljoen euro. Begin vorige maand was al een voorspelling gedaan van 25 tot 30 miljoen euro verlies. De omzet daalde met twee procent tot 1,27 miljard euro. Het bedrijf boekte een nettoverlies van 41 miljoen euro. Daarmee bleven de resultaten in het algemeen vrijwel gelijk aan die in 2012.

Tijdens de winstwaarschuwing van begin februari kondigde Ballast Nedam al aan 150 banen te schrappen bij de verlieslijdende bouwtak. Tussen 2011 en 2014 verdwijnt daarmee een kwart van de banen bij het bedrijf. De reorganisatiekosten en afwaarderingen bedroegen vorig jaar achttien miljoen euro, wat het resultaat flink drukte.

Ballast Nedam wil zich de komende jaren meer gaan richten op wel winstgevende grote integrale projecten, en op twee nichemarkten: de bouw van buitengaatse windmolen en op de bouw van industrie. De verschillende regionale bouwbedrijven worden daarom samengevoegd. Eerder al deed Ballast Nedam hetzelfde met de infradivisie.

Bedrijven die niet meer bij de kernactiviteiten worden afgestoten. Grondstoffenbedrijf Bontrup en Feniks Recycling staan nog in de etalage. Vorig jaar werden Yvoir en Gebr. Van Leeuwen Boringen al van de hand gedaan.

Naast de in februari aangekondigde versterking van de financiële positie, via een aandelenemissie van dertig miljoen euro en tachtig miljoen aan nieuwe leningen, is Ballast Nedam nu 'goed gepositioneerd voor de toekomst'. "Het jaar 2014 zal nog een overgangsjaar zijn", verklaart vertrekkend topman Theo Bruijninckx bij de cijfers.

Ballast Nedam stelt voor om geen dividend over 2013 uit te keren aan de aandeelhouders. De kapitaalpositie van het bedrijf door de slechte resultaten laat dat niet toe. Normaal keert het bouwbedrijf vijftig procent van de nettowinst uit aan de aandeelhouders. (Novum)