Tankstations zetten nog minder om door accijns

Tankstations zetten nog minder om door accijns
07-03-2014 09:25 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Tankstations in de grensstreek hebben hun inkomsten in februari nog verder terug zien lopen dan een maand eerder, als gevolg van de accijnsverhoging op brandstof. Vooral diesel en lpg werden vorige maand fors minder gekocht. Dat schrijven brancheorganisaties Bovag en NOVE vrijdag op basis van de nieuwste omzetcijfers.

De omzet uit de verkoop van diesel liep met bijna 39 procent terug ten opzichte van een jaar geleden. Bij lpg is de daling met 41 procent nog iets sterker, terwijl een kleine negentien procent minder benzine werd verkocht. Het gaat daarbij om de omzet van tankstations die op maximaal vijf kilometer van de grens liggen.

De brancheorganisaties keken naar de omzetcijfers van 469 tankstations door heel Nederland. Zeventig daarvan liggen op niet meer dan vijf kilometer van de Duitse of Belgische grens, waar minder accijns op brandstof wordt geheven en de prijzen dus lager zijn. Nederlandse automobilisten vullen daarom massaal hun tank over de grens, aldus Bovag en NOVE.

In januari, de eerste maand na de nieuwste accijnsverhoging, lag de verkoop van brandstof al flink lager dan in dezelfde maand van 2013. Pompstationhouders in de grensregio lieten toen al weten zo'n 24 procent minder te verdienen aan de verkoop van diesel. Bij lpg en benzine was dat 27 en 20 procent.

Volgens directeur Koos Burgman van Bovag toont de twee maand omzetdaling aan dat de gevolgen van de accijnsverhoging niet zo maar zullen 'wegebben', zoals veel politici denken. "Met name vertegenwoordigers van de coalitiepartijen bagatelliseren de effecten en voorspellen dat het grensoverschrijdend tanken sterk zal verminderen", aldus Burgman. "Het tegendeel blijkt waar."

PVV-leider Geert Wilders wil dinsdag mondelinge vragen stellen aan premier Mark Rutte (VVD) over het bericht. Andere partijen hadden eerder ook al aandacht gevraagd voor het onderwerp.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) zei eerder begrip te hebben voor de situatie van de pomphouders in de grensregio, maar wel de kwestie grondig en objectief kunnen analysen voordat hij maatregelen treft. Hij krijgt de cijfers over januari in de tweede helft van deze maand, maar dat is nog onvoldoende. Hij wil een beeld hebben over drie maanden.

Het onderzoek wordt 'waar mogelijk versneld', laat zijn woordvoerder vrijdag weten. Wiebes stuurt de rapportage half mei naar de Tweede Kamer. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden