Clicky


Schultz: Staatssteun buurlanden benadeelt Nederlandse zeehavens

Schultz: Staatssteun buurlanden benadeelt Nederlandse zeehavens
06-03-2014 09:36 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

DEN HAAG  - Nederlandse zeehavens hebben te kampen met oneerlijke concurrentie van Duitse en Vlaamse havens die veel meer overheidssteun ontvangen. De overslag zou in Rotterdam met zeven procent kunnen stijgen als de concurrentie eerlijker zou zijn. Dat zegt minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen donderdag naar aanleiding van een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Om de ongelijkheid tussen havens het hoofd te bieden wil de minister Europese richtlijnen voor staatssteun aan zeehavens. De boekhouding moet bovendien transparanter worden, bepleit ze. Zelf meer geld stoppen in de havens wil Schultz niet omdat dat 'verspilling van belastinggeld' is. Voor de zomer komt de minister met een actieprogramma voor de Nederlandse havens.

Duitse havens krijgen 1,18 euro per overgeslagen ton goederen van de overheid, staat in het onderzoek. In Vlaanderen krijgen havens 1,12 per ton. De overheidsbijdragen omvatten investeringen in vaarwegen, kades, havenbeheer en het afdekken van verliezen. Nederlandse havens krijgen slechts zes cent per ton. Dat geld is bedoeld voor onderhoud aan maritieme toegangswegen.

Schultz voegt wel de nuance toe dat de cijfers niet absoluut zijn en 'hiaten en onvolkomenheden' bevatten. "Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat het algemene beeld correct is en dat onze haven voelbare nadelen ondervinden", aldus de minister.

De onderzoeksresultaten stuurt Schultz op naar de Europese Commissie en het Europees Parlement. (Novum)