Clicky


Brussel uit zorgen over Nederlandse schulden

Brussel uit zorgen over Nederlandse schulden
05-03-2014 20:15 | Financieel | auteur De Redactie

BRUSSEL - Ondanks de hogere groeiverwachting blijven de hoge schulden van huishoudens en de kwakkelende huizenmarkt in Nederland een punt van zorg. Dat schrijft de Europese Commissie woensdag in een analyse van de Nederlandse economie. Het kabinet moet daarom flink vaart maken met het hervormen van de huizenmarkt, aldus de commissie.

De commissie is weliswaar positief over de hervormingen die Nederland heeft doorgevoerd, maar die zijn volgens Brussel niet voldoende om de economie weer in balans te krijgen. De EC doelt daarmee onder meer op het lichtelijk beperken van de hypotheekrenteaftrek en een inkomensafhankelijke huurstijging bij sociale huurwoningen.

Maar ook al worden er nog meer veranderingen doorgevoerd, dan nog zal het lang duren voordat de oneffenheden op de Nederlandse huizenmarkt weer zijn gladgestreken, aldus de commissie. De effecten van - bijvoorbeeld - het versoberen van de hypotheekrenteaftrek werken namelijk slechts langzaam door in de Nederlandse economie.

Het is niet de eerste keer dat Brussel de Nederlandse huizenmarkt en schulden - die relatief hoog zijn ten opzichte van het inkomen van de gemiddelde Nederlander - onder vuur neemt. Ook bij het vorige macro-economische onderzoek in november vorig jaar sprak de commissie al haar zorgen uit over de Nederlandse economie.

Daarnaast wijst de Europese Commissie erop dat Nederland de begrotingsdoelstelling voor dit jaar niet gaat halen. In de macro-economische vooruitzichten liet eurocommissaris Rehn onlangs al weten dat het Nederlandse begrotingstekort dit jaar uitkomt op 3,2 procent, boven de drieprocentsnorm uit Brussel.

Het Centraal Planbureau (CPB) kwam dinsdag echter met een kleiner tekort. Het CPB verwacht dat het tekort uitkomt op 2,9 procent. Over de economische groei dit jaar was het CPB juist voorzichtiger dan de commissie. Waar Brussel denkt dat het Nederlandse bruto binnenlands product met een procent stijgt, verwacht het CPB dat dit slechts driekwart procent is. (Novum)