Clicky

 
Transport Online - FNV Bondgenoten wil sluitende controles cabotage wegvervoer

FNV Bondgenoten wil sluitende controles cabotage wegvervoer

FNV Bondgenoten wil sluitende controles cabotage wegvervoer
05-03-2014 15:38 | Transport | auteur De Redactie

UTRECHT - FNV Bondgenoten wil dat Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu snel voor een sluitende controle op cabotageregels in het wegvervoer zorgt. De vakbond maakt zich zorgen over de uitkomsten van het onderzoek naar de overtreding van de Europese cabotagerichtlijn in Nederland.

Uit gegevens van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (IL&T), is gebleken dat in 27,8 procent van de gecontroleerde cabotageritten, er sprake is van een overtreding van de regels die bedoeld zijn om oneerlijke concurrentie met Nederlandse chauffeurs te voorkomen. Onderzoeksbureau Panteia heeft aan de hand van gegevens van camera’s boven de snelwegen en weegpunten in de weg geprobeerd een berekening te maken van de overtredingen in het gehele land. FNV Bondgenoten heeft al er al eerder voor gepleit om snel te komen tot een sluitend controlesysteem, bijvoorbeeld met de camera’s boven de weg.

De vakbond is blij dat deze suggestie nu blijkbaar is overgenomen, maar vindt ook dat de systematiek sluitend gemaakt moet worden. Daarnaast moet de pakkans van overtreders fors omhoog, door een flinke uitbreiding van het aantal inspecteurs bij IL&T. Verder dient er snel duidelijkheid te komen over de interpretatie van de cabotageregels; na drie cabotageritten dient de chauffeur terug te gaan naar het land van herkomst.

Eerste onderhandelaar Egon Groen van FNV Bondgenoten wijst erop dat de cao-onderhandelingen zijn vastgelopen, omdat werkgevers vasthouden aan een loonbod van nul procent. “Dat pikken de mensen niet. Werknemers zien bovendien hun werkgelegenheid weglekken en leerlingen staan aan de kant. Door dit soort overtredingen staan de vrachtprijzen onnodig onder druk. Maar de verantwoordelijkheid van verladers blijft in het rapport van de minister volledig buiten beeld. De oneerlijke concurrentie wordt aangejaagd door opdrachtgevers. Ook zij hebben hun verantwoordelijkheid te nemen.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions