Clicky


Vakbonden dagen eigenaar Gerard Sanderink van Strukton voor de rechter

Vakbonden dagen eigenaar Gerard Sanderink van Strukton voor de rechter
05-03-2014 10:27 | Algemeen | auteur De Redactie

FNV Bouw, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen dagen de eigenaar van Strukton, de heer Gerard Sanderink, voor de rechter. De vakbonden willen dat de Strukton eigenaar de gemaakte afspraken over arbeidsvoorwaarden bij de overname van de Struktonbedrijven in 2010 nakomt.

De Strukton bedrijven zijn in 2010 door de Nederlandse Spoorwegen verkocht aan Oranjewoud, een onderneming waarvan Sanderink tevens eigenaar is. Daarbij zijn er afspraken gemaakt over de werkgelegenheid, de cao, pensioen, tegengaan van hoge topbeloningen en de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers. Sanderink overtreedt de afspraken die destijds zijn gemaakt om de rechten van de werknemers zeker te stellen.

Geen vertrouwen meer

Voor de bonden is de maat is nu vol. Zij willen dat Strukton en dus Sanderink zich houdt aan de gemaakte afspraken. Zo zou Strukton volgens deze afspraken lid blijven van werkgeversorganisatie Bouwend Nederland. Dat lidmaatschap heeft hij opgezegd. Hierdoor kan hij zich gaan onttrekken aan de arbeidsvoorwaarden in de cao Railinfra om te concurreren op arbeidsvoorwaarden. Met een groot risico dat de lonen en regelingen dalen. Na eerdere ervaringen met Sanderink is er geen vertrouwen meer. De sfeer in het bedrijf is verslechterd. De bonden horen steeds vaker dat werknemers onder druk worden gezet, plotseling slechte beoordelingen krijgen en sommigen de deur uitgewerkt worden. 

Andere rechtszaken

De voorzitter van de Ondernemingsraad kreeg afgelopen juli na een discussie over de besteding van Ondernemingsraad uren direct ‘de zak’. Hij vocht zijn ontslag aan, wat na een voor Strukton dramatische verlopen rechtszaak werd ingetrokken. Sanderink was direct verantwoordelijk voor deze ontslagaanvraag. Hiermee handelde hij volledig in strijd met de afspraak de arbeidsverhoudingen met zijn werknemers te respecteren. 

Opeenvolging van gedoe moet stoppen

Het is inmiddels een opeenvolging van gedoe. De bonden moesten in 2013 al via de rechter afdwingen dat er een fatsoenlijk sociaal plan kwam omdat Sanderink een voor boventallige werknemers ondermaatse regeling probeerde door te drukken. Voor de bonden is het te gek voor woorden dat zij nu weer naar de rechter moeten, maar het is niet anders als afspraken keer op keer met voeten getreden worden. FNV en CNV gaan echter door tot de afspraken fatsoenlijk worden nageleefd. Bij Strukton werken ongeveer 6000 mensen.