Clicky


Winst Eneco ondanks afschrijving centrales hoger

Winst Eneco ondanks afschrijving centrales hoger
05-03-2014 10:22 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Eneco heeft vorig jaar zijn winst met drie procent zien stijgen naar 241 miljoen euro. Het resultaat werd gedrukt door een afschrijving van 68 miljoen euro op de gascentrales in Nederland en België. De omzet in 2013 bleef vrijwel gelijk op 5,3 miljard euro.

De afschrijvingen op de activiteiten in de Benelux waren volgens Eneco noodzakelijk, omdat het resultaat uit de gascentrales voorlopig laag blijft. Dat komt doordat de energieprijzen laag zijn door een overschot aan kolenenergie, terwijl dat soort energie door de lage prijzen voor CO2-rechten niet veel duurder is dan het schonere gas.

Eneco investeerde vorig jaar 854 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit. Het bedrijf heeft daarbij gebruikgemaakt van een fiscale regeling die aan het einde van het jaar is ingevoerd. Het geld werd onder meer gestoken in zonne- en windparken in de Benelux en Groot-Brittannië, in een biomassacentrale in Delfzijl en in warmtenetten. Ook in de verbetering van netwerken werd geïnvesteerd.

Het bedrijf laat woensdag weten naar eigen zeggen 'conform verwachting' te hebben gepresteerd. In een toelichting zegt topman Jeroen de Haas dat zijn bedrijf goed gepositioneerd is om de 'vruchten te plukken' van de overgang naar duurzame en decentraal opgewekte stroom. Dat zie je volgens hem terug in de positieve resultaten.

Voor dit jaar wordt het wel moeilijk om de winstcijfers van vorig jaar te evenaren, liet financieel topman Guido Dubbeld weten in een toelichting. Hij gaf daarbij geen concrete vooruitzichten 'omdat er te veel onzekere factoren zijn'.

Eneco weet al wel dat de transporttarieven dalen, wat het resultaat gaat drukken. Het bedrijf is echter ook bezig met kostenbesparingen die weer geld moeten gaan opleveren. Belangrijkste onzekere factor is echter de opbrengst uit duurzame energie, die steeds belangrijker wordt voor het resultaat. "De eerste maanden van dit jaar waren bijvoorbeeld goed voor de wind. Maar er was minder zon", lichtte Dubbeld toe. "Dat kan al snel tientallen miljoenen euro's schelen." (Novum)