Clicky


'Russische troepen namen bases Oekraïne over'

'Russische troepen namen bases Oekraïne over'
04-03-2014 20:00 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU - Russische militairen hebben Oekraïense legerbases in Belbek en op andere plekken op de Krim overgenomen. Dat heeft de nieuwe Oekraïense regering dinsdag gezegd. De Russische president Vladimir Poetin ontkent dit echter en stelt dat het gaat om zelfstandige groepen die onder bevel staan van de pro-Russische regering op de Krim.

Volgens Poetin is de 22 duizend man sterke Oekraïense troepenmacht op de Krim uiteengevallen. Het wapenarsenaal van deze miltairen is overgedragen aan de lokale regering. Die beweert dat zo'n 5500 Oekraïense militairen de kant van Rusland hebben gekozen.

De Oekraïense premier Arsenij Jatsenjoek wijt de crisis in Oekraïne geheel aan het Kremlin. Hij zei te hopen dat er snel een onderhandelde oplossing kan worden gevonden. De beide regeringen praten volgens Jatsenjoek weer met elkaar, maar er wordt maar traag vooruitgang geboekt.

"We hopen dat Rusland inziet dat het verantwoordelijk is voor de destabilisering van de veiligheidssituatie in Europa, dat Rusland inziet dat Oekraïne een onafhankelijke staat is en dat Russische troepen het grondgebied van Oekraïne moeten verlaten", aldus Jatsenjoek. (Novum/AP)