Clicky


Personeel Xerox staakt etmaal om loonsverhoging

Personeel Xerox staakt etmaal om loonsverhoging
04-03-2014 16:52 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

VENRAY - De werknemers van Xerox in Venray gaan woensdag 24 uur in staking omdat ze hogere lonen willen. Dat meldt FNV Bondgenoten dinsdag. Het is de derde keer dat het personeel van de kopieerapparatenproducent de werkzaamheden staakt. Zo'n tachtig tot negentig stakers hebben zich tot dusver ingeschreven, zegt bestuurder van FNV Bondgenoten Ger Klinkenberg.

Door de staking wordt de productie van drums en toners, verbruiksartikelen voor kopieerapparaten, stilgelegd. Medewerkers op de logistieke afdeling zijn minder geneigd tot staken omdat de helft van de werknemers daar uitzendkracht is. "Ze zijn bang dat hun contract niet wordt verlengd als ze gaan staken", zegt Klinkenberg.

Hoewel de werknemers beseffen dat het niet goed gaat in de kantoorartikelenbranche, zijn ze het oneens met beslissingen die het bedrijf heeft genomen, zegt Bondgenoten. Veel werknemers stuit het tegen de borst dat de werknemers 'voortdurend met versoberingen te maken hebben, terwijl de raad van bestuur van het Amerikaanse bedrijf een bonus van 35 miljoen dollar (25,4 miljoen euro) opstreek in 2013', aldus de vakbond.

Volgens FNV Bondgenoten is de bonus die bestuursvoorzitter Ursula Burns ontving vierhonderd keer het loon van een gemiddelde werknemer bij Xerox.

Het concern bood eerder een loonsverhoging van 1,25 procent voor een periode van twee jaar. Daarvoor moeten de werknemers twee vakantiedagen inleveren. FNV zet in op een loonsverhoging van drie procent. Ook wil Bondgenoten dat een deel van de werknemers met flexibele contracten in vaste dienst worden genomen omdat ze al jaren bij Xerox werken. Bij het bedrijf werken 850 mensen, van wie er 350 een tijdelijk of uitzendcontract hebben.

Het personeel legde eind februari al twee keer eerder het werk neer. De eerste keer staakten de werknemers twee uur, de tweede keer van 07.15 uur tot 20.30 uur. In de staking van woensdag, die om 05.30 uur van start gaat, wordt ook de nachtdienst meegenomen. (Novum)