Clicky

 
Transport Online - Accijns leverde elf miljard op in 2013

Accijns leverde elf miljard op in 2013

Accijns leverde elf miljard op in 2013
03-03-2014 16:51 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De overheid heeft vorig jaar bijna elf miljard euro aan accijnzen binnengekregen. De schatkist werd met 3,8 miljard euro gespekt door de accijns op benzine en 3,7 miljard euro op diesel. De heffing op tabak leverde bijna 2,4 miljard euro op. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Kamer had de bewindsman begin vorige maand gevraagd inzicht te geven in de opbrengsten uit accijns op diesel, benzine, lpg, wijn, bier, frisdrank en sterke drank over januari en in de accijnsopbrengsten in heel vorig jaar. De Kamer wil weten wat de accijnsverhoging per 1 januari 2014 met de inkomsten doet.

Wiebes kon de cijfers over januari nog niet geven omdat die pas in de tweede helft van maart beschikbaar zijn. Hij stelt in zijn brief dat cijfers over januari alleen bovendien 'niet voldoende zijn om tot een onderbouwd oordeel te komen' over de accijnsinkomsten. Wiebes komt half mei met cijfers over de invloed van de accijnsverhoging sinds 1 januari op de inkomsten uit accijnzen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wijst erop dat het kabinet voor dit jaar rekent op ruim 11,6 miljard euro aan inkomsten uit accijnzen, oftewel zo'n 650 miljoen euro meer dan vorig jaar. "Dat is hopeloos optimistisch. Wiebes moet de cijfers over januari zo snel mogelijk bekendmaken, want dit wordt een forse tegenvaller."

Een deel van de Kamer wil dat Wiebes de accijnsverhogingen terugdraait. Ze zouden tot omzetverlies leiden voor ondernemers in de grensstreek. Volgens een rapport van het CDA hadden zij 30 tot 35 procent minder omzet sinds de accijnzen op diesel, lpg en alcohol begin dit jaar werden verhoogd. Mensen gaan vaker tanken of alcohol kopen in Duitsland of België, aangezien dat goedkoper is. De staatssecretaris liet eerder weten vooralsnog niet op de verhoging terug te willen komen. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden