Clicky


Ruzie over uitbreiding Panamakanaal lijkt beslecht

Ruzie over uitbreiding Panamakanaal lijkt beslecht
28-02-2014 09:50 | Algemeen | auteur De Redactie

PANAMA-STAD - De ruzie tussen de Panamakanaalautoriteiten (ACP) en een Spaans consortium over de kostenoverschrijdingen voor de uitbreiding van het Panamakanaal is beslecht. Dat hebben de ACP vrijdag gemeld. Een week geleden werd het werk al hervat, nadat het twee weken stil had gelegen.

De overeenkomst tussen de ACP en het consortium, Grupo Unidos por el Canal, moet nog wel goed worden bekeken en ondertekend. In het akkoord is overeengekomen dat de bouwwerkzaamheden uiterlijk december 2015 moeten zijn afgerond.

In totaal beliepen de kostenoverschrijdingen al 1,6 miljard dollar (ruim een miljard euro). Er was onenigheid ontstaan over de vraag wie voor deze kosten moet opdraaien. Beide partijen hebben nu besloten om elk honderd miljoen dollar in het project te steken, zodat het werk kan worden voortgezet.

In totaal gaat de uitbreiding van het Panamakanaal ruim vijf miljard dollar kosten. Daarmee wordt het voor grotere schepen en tankers mogelijk om gebruik te maken van de waterweg. De reistijd tussen Azië en het oosten van de Verenigde Staten wordt daardoor korter. (Novum/AP)