Clicky


Xerox-personeel gaat door met acties in Venray

Xerox-personeel gaat door met acties in Venray
27-02-2014 14:23 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

VENRAY - De werknemers van de Xerox-fabriek in Venray zetten hun acties voort. Na de staking van woensdag leggen zij op vrijdag opnieuw hun werk neer, zo meldt vakbond FNV Bondgenoten donderdag in een verklaring. De werknemers willen een loonsverhoging van drie procent, zodat zij er niet in koopkracht op achteruitgaan.

De printerfabrikant wil echter net verder gaan dan 1,25 procent meer loon. In ruil daarvoor moeten de werknemers wel twee vakantiedagen inleveren, iets wat de bonden onacceptabel vinden. Dat de top van het Amerikaanse bedrijf vorig jaar een bonus van 35 miljoen dollar (bijna 25 miljoen euro) kreeg, steekt de werknemers.

Ook wil de vakbond de positie van uitzendkrachten bij Xerox verbeteren. Bij de Nederlandse fabriek werken 350 van de 850 werknemers met een tijdelijk contract of als uitzendkracht. "Sommigen van hen werken al jarenlang bij Xerox", aldus FNV-bestuurder Gert Klinkenberg. "Zij horen gewoon bij Xerox en hebben net zo goed recht op zekerheid over werk en inkomen."

De werknemers van Xerox in Venray legden woensdag ook al hun werk neer. Bij die staking waren toen 140 medewerkers aanwezig, aldus FNV Bondgenoten. "De gehele productie van Xerox lag twee uur lang plat", aldus Klinkenberg. (Novum)