Clicky


Boze chauffeurs transportbedrijf Van der Sluis Genemuiden onderbetaald?

Boze chauffeurs transportbedrijf Van der Sluis Genemuiden onderbetaald?
27-02-2014 11:53 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Marcel van der Voort

GENEMUIDEN - "Een groot deel van de chauffeurs van transportbedrijf Van der Sluis in Genemuiden krijgt vanwege de recessie maar honderd procent uitbetaald. Dus geen overuren en zaterdaguren meer", zegt een boze chauffeur van genoemde onderneming.

“De meesten hebben dit ook op hun contract staan omdat ze dit moesten tekenen”, laat hij even later weten. “Ik spreek namens een groep chauffeurs, werkzaam bij het bedrijf aan de Nijverheidsstraat 23 in Genemuiden”, stelt hij.

"Tevens wordt er gestreept in onze uren en in bepaalde gevallen worden onze nachtvergoedingen niet uitbetaald omdat we te dicht bij onze standplaats moeten overnachten. Hetzelfde gebeurt met TVT-uren daar wordt ook lucratief mee omgesprongen", aldus de boze chauffeur.

“Als wij om opheldering vragen, dan worden we op één of andere manier afgewimpeld met een vaag verhaal."

De klokkenluider van Van der Sluis wil uit angst niet met naam en toenaam in het artikel. "Het is onze werkgever al eens ter oren gekomen dat wij naar de vakbond willen gaan. Wij zouden dan onze baan verliezen."

En: "Wij werken graag voor onze firma maar wij zijn het beu om als voetveeg behandeld te worden", zegt de chauffeur tenslotte.

Financieel moeilijk

"Dat dit speelt bij Van der Sluis in Genemuiden wist ik niet. Wel herken ik dit probleem in brede zin. Meerdere transportbedrijven proberen dit", reageert bestuurder Marco Bouma van FNV Bondgenoten.

"De bedrijven proberen dat omdat ze het financieel moeilijk hebben. En gaan het dan terughalen bij de werknemer. Dat mag niet. Omdat het niet aan de werknemer is om er iets aan te doen. Ze hebben namelijk geen invloed op de bedrijfsvoering. Dat is de taak van de werkgever."

“De loonkosten op die manier beïnvloeden is in strijd met de cao. En daardoor nietig. Het betekent dat de werknemers een loonvordering hebben op de werkgever.”

“Bovendien is het jammer dat de ondernemer geen contact zoekt met ons. Met FNV Bondgenoten en dus ook met mij valt heel goed te praten over problemen. Samen kunnen we mogelijke oplossingen zoeken.”

“Wel zijn wij fel als de werkgever in strijd met de cao handelt. En de oplossing zoekt bij de werknemer”, stelt Bouma.

Er zou een angstcultuur heersen waardoor werknemers niet naar de vakbond durven te stappen. Bouma: "Daar hebben wij in de transportsector vaker mee te maken. Dat is jammer."

Herken niets

“Directeur Van der Sluis is tot maandag 3 maart op vakantie. Maar ik herken niets van de aantijgingen van de chauffeurs”, laat een personeelslid die de telefoon op neemt weten.

"Als de chauffeurs problemen hebben dan moeten ze aan de balie komen. Nog nooit hebben ze hierover gesproken. De laatste maanden is er niemand met een probleem gekomen. En daarvoor zijn er geen zaken aan de  orde gekomen die vergelijkbaar zijn met de punten van de chauffeurs. Natuurlijk zijn er wel eens kleine dingen, maar die spreken we uit."