Clicky


Qantas schrapt vijfduizend banen na slechte cijfers

Qantas schrapt vijfduizend banen na slechte cijfers
27-02-2014 09:23 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

CANBERRA - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas wil de komende drie jaar bijna een zesde van alle banen schrappen in een poging het bedrijf weer winstgevend te maken. In totaal moeten vijfduizend van de 32 duizend werknemers het veld ruimen, zo maakte het concern donderdag bekend bij het presenteren van zijn teleurstellende halfjaarcijfers.

De werknemers die nog wel bij het bedrijf mogen blijven, krijgen bovendien geen opslag tot Qantas weer winstgevend is. "We hebben te maken met de zwaarste marktomstandigheden die Qantas ooit is tegengekomen", zo meldt topman Alan Joyce. "De prestaties van onze luchtvaartmaatschappij zijn onacceptabel en onze huidige marktpositie is onhoudbaar."

Qantas kwam eind december uit op een verlies van 235 miljoen Australische dollar (bijna 155 miljoen euro) in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar. Het verlies is daarmee twee maal zo hoog als in dezelfde periode van vorig jaar. Om weer winstgevend te worden wil Qantas in drie jaar tijd de jaarlijkse kosten met omgerekend 1,3 miljard euro terugschroeven.

In december waarschuwde Qantas al dat mogelijk duizend banen verloren zouden gaan. De luchtvaartmaatschappij heeft steeds meer concurrentie op de Australische markt, waar Qantas lange tijd domineerde. Vooral het goedkope Virgin zaagt aan de stoelpoten van het ooit almachtige Qantas. (Novum)