Clicky


Eén van de grootste scheepsschroeven ter wereld op transport

Eén van de grootste scheepsschroeven ter wereld op transport [+foto's]
26-02-2014 19:06 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

WAREN(D) - Dinsdagavond is vanaf het Duitse bedrijf Mecklenburger Metallguss GmbH (MMZ) een van 's werelds grootste scheepsschroeven op transport gegaan. De 113 ton zware lading is onder het toeziend oog van vele toeschouwers en media gisteravond aan zijn reis begonnen.

De schroef met vijf vleugels heeft een doorsnede van circa 10,30 meter en werd in Waren op een dieplader gezet. De schroef is bedoeld voor een van de grootste containerschepen ter wereld die momenteel in Zuid-Korea wordt gebouwd. De schroef wordt gemonteerd in een 85.000 pk scheepsmotor. Het is de eerste schroef van in totaal zes schroeven.

Tijdens het transport moesten vijf lichtmasten en twee verkeerslichten worden omgezet en twee zieke esdoorns moesten worden gekapt. Dit zorgde voor een extra kostenpost van ruim 20.000 euro. Daarnaast moesten een groot aantal verkeersborden verwijderd worden, deze werden echter direct na de passage van het zwaartransport weer teruggeplaatst.

Via de B192 kwam het transport rond 00:30 uur aan in Eldetal. Rond 04:00 uur had het transport Zarrentin, aan de grens van Sleeswijk-Holstein, bereikt. Daar blijft het transport tot vanavond staan. Vanavond zal het transport na drie uur rijden Hamburg bereiken.

Daar zal de enorme scheepsschroef verder per schip zijn reis vervolgen naar Zuid-Korea.