Clicky


Veka bouwt nieuwe scheepswerf in Uganda

Veka bouwt nieuwe scheepswerf in Uganda
26-02-2014 09:51 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

Afgelopen week is bekend geworden dat de Nederlandse scheepsbouwer VEKA Group deze zomer zal beginnen met de bouw van een nieuwe scheepswerf in het Oegandese Jinja, aan de noordoever van Lake Victoria. Op de werf zal ook speciaal voor lokale vaklieden een opleidingscentrum ontwikkeld worden waar Nederlandse leermeesters de lokale bevolking in de verschillende disciplines van scheepsbouw zullen opleiden.

In september bezocht de Oegandese president Yoweri Kaguta Museveni het hoofdkantoor van VEKA Group in Werkendam en werd er gesproken over een samenwerking tussen VEKA en de Oegandese overheid, bij het verwezenlijken van verschillende maritieme projecten. In december was het de beurt aan Peter Huizinga, directeur van VEKA Afrika, om de Oegandese president in zijn paleis te ontmoeten. Deze ontmoeting resulteerde in het besluit tot de bouw van een nieuwe scheepswerf.

Maritieme oplossing

Voor het dagelijks transport van goederen in Oeganda, dat voornamelijk via de weg verloopt, werd er gezocht naar maritieme oplossingen om transport efficiënter en vooral sneller te laten verlopen. In samenspraak met VEKA werd een totaal oplossing gevonden en mede door een PSI subsidie vanuit de Nederlandse overheid werd de uiteindelijke overeenkomst bereikt.

De werf krijgt een 30 meter brede helling van 90 meter lang en enkele gebouwen voor werk-, school en kantoorruimte. De voorbereidingen hiervoor zijn al in volle gang en deze zomer zal de president worden uitgenodigd de eerste steen te komen leggen. Als de werf in het voorjaar van 2015 klaar is, wordt begonnen met de bouw van een eerste schip, een Multipurpose Landingscraft, dat zowel goederen, containers als passagiers zal gaan vervoeren op Lake Victoria.

Lokale werkgelegenheid

De nieuwe VEKA werf zal ook haar bijdrage leveren aan de lokale werkgelegenheid, want voor de bouw van schepen zijn lassers, staalwerkers, timmerlieden, elektriciens en monteurs nodig. Met de komst van het opleidingscentrum zal de lokale bevolking de mogelijkheid krijgen om zowel een praktische als theoretische opleiding te volgen. En daaraan zullen zij de rest van hun leven iets hebben.