Clicky


Eurozone groeit iets sterker dan voorzien

Eurozone groeit iets sterker dan voorzien
25-02-2014 13:51 | Algemeen | auteur De Redactie

BRUSSEL - De economie van de eurozone groeit dit jaar iets sterker dan verwacht. Het bruto binnenlands product van de achttien eurolanden loopt in 2014 op met 1,2 procent, zo voorziet de Europese Commissie dinsdag in haar winterraming van de economische ontwikkelingen. In de vooruitzichten van november ging Brussel nog uit van 1,1 procent groei.

Ook voor 2015 gaat de commissie in de nieuwste ramingen uit van een sterkere groei dan eerder. De economie van de eurolanden groeit volgend jaar naar verwachting met 1,8 procent. In de raming van november rekende eurocommissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) nog op een groei van 1,75 procent.

Rehn is in zijn verwachtingen daarmee iets positiever dan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF zei in zijn januariraming te rekenen op een economische groei van 1 procent in de eurolanden. Voor volgend jaar gaat het fonds uit van een toename van het bbp van 1,4 procent.

Dat de economie van de eurozone er iets beter voor staat dan drie maanden geleden, komt doordat steeds meer eurolanden weer groeien. In het vierde kwartaal waren er nog slechts drie landen waar de economie kromp in vergelijking met een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal waren dat nog acht landen.

In haar geheel groeide de economie van de eurozone voor het eerst weer in het derde kwartaal, met een bescheiden 0,1 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. In de laatste drie maanden van 2013 was dat al een groei van 0,4 procent. Die lijn zet zich naar verwachting door in de komende kwartalen, zo schrijft de commissie in haar raming.

De voornaamste aanjager voor de verwachte groei is een toename in consumptie, zo denkt de commissie. Ook de investeringen van bedrijven nemen komende jaren verder toe. Problematischer zijn volgens Rehn en consorten de nog altijd hoge werkloosheid, die bovendien sterk verschilt per land. Ook de lage inflatie is de commissie een doorn in het oog. (Novum)