Clicky


Kaartfraude neemt weer toe in Europa

Kaartfraude neemt weer toe in Europa
25-02-2014 12:19 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Voor het eerst sinds 2008 is er in Europa meer fraude met creditcards en bankpassen gepleegd dan een jaar eerder. Fraudeurs waren vooral online actief. Dat blijkt dinsdag uit een rapport van de Europese Centrale Bank over 2012. De stijging is een gevolg van het toegenomen aantal internetaankopen.

De schade in 2012 was 14,8 procent groter dan het jaar ervoor en kwam uit op 1,33 miljard euro. Dat komt neer op één euro schade per 2635 euro die met een creditcard of bankpas werd uigegeven. In totaal werd er in de Europese Unie en de overige SEPA-landen Zwitserland, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Monaco 3500 miljard euro via betaalkaarten uitgegeven, blijkt uit het onderzoek.

Aanvullende maatregelen om fraude tegen te gaan zijn wenselijk, volgens het ECB. Statistieken wijzen wel uit dat fraude buiten Europa vaker voorkomt. Volgens vicepresident van de ECB Vitor Constancio komt dat door de strenge regels die de regio hanteert.

In zestig procent van de gevallen waar sprake was van fraude kwam geen fysieke kaart aan de betaling te pas, maar werd de betaling via internet, telefoon of post gedaan. Een zesde van de fraude gebeurde bij geldautomaten, een kwart bij betaalautomaten.

In vergelijking met 2008 werd wel 9,3 procent minder fraude gepleegd in 2012, terwijl de totale som aan transacties met zeventien procent toenam. Ook dat is volgens de ECB te danken aan verbeterde veiligheidnormen. (Novum)