Clicky


TMM: Herstel transportprijzen zet door

TMM: Herstel transportprijzen zet door
25-02-2014 09:46 | Financieel | auteur De Redactie

Uit de achttiende editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting blijkt dat de transportprijzen in het vierde kwartaal van 2013 met 1,2% zijn gestegen in vergelijking met het derde kwartaal van afgelopen het jaar.

De opvallendste bevindingen uit het rapport zijn:

  •  De prijsindex steeg in het vierde kwartaal van 2013 met 1,2% (index 101.2), vergeleken met de prijsindex in het derde kwartaal van 2013(index 100.0)
  • In vergelijking met het indexniveau van het vierde kwartaal van 2012 (index 98.2) is de prijsindex 3,1% hoger • In het vierde kwartaal van 2013 daalde de dieselindex naar 103.5 (-2,3% vergeleken met het derde kwartaal)
  • De capaciteitsindex, een andere factor die een grote impact heeft op de transportprijzen, daalde met 3,1% in het vierde kwartaal van 2013 (index 83.6), in vergelijking met het derde kwartaal (index 86.2)
  • De voorzichtig opwaartse trend in de prijsindex is een teken van licht herstel van de transportprijzen

"De marges van de aanbieders staan al langere tijd onder druk, maar uit de nieuwe cijfers blijkt dat de aanbieders de marges met succes gemiddeld iets hebben kunnen verbeteren. Dat is goed nieuws", zegt Erik van Dort, Supply Chain expert bij Capgemini Consulting. "Terwijl de dieselprijzen in 2013 gemiddeld ruim 4% zijn gedaald ten opzichte van 2012, is de gemiddelde transportprijs stabiel gebleven."

Peter Förster, Managing Director van Transporeon, voegt daaraan toe: "De prijzen zijn van het tweede tot het vierde kwartaal in de afgelopen vier jaar heel stabiel gebleven. Alleen in het eerste kwartaal is altijd een sterke daling van de prijzen opgetreden. Kijkend naar de transportprijzen in de houtindustrie in januari 2014, kunnen we zeggen dat de capaciteit slechts licht is gestegen als gevolg van het warme winterseizoen.Tot onze verbazing gingen ook de prijzen aanzienlijk omhoog. We verwachten dat dit invloed zal hebben op de prijsindex van het eerste kwartaal van 2014. Het blijft spannend wat de rest van deze winter zal brengen."