Transport Online - Tabaksclubs: minder accijnsopbrengsten uit tabak

Tabaksclubs: minder accijnsopbrengsten uit tabak

Tabaksclubs: minder accijnsopbrengsten uit tabak
24-02-2014 14:40 | Financieel | auteur De Redactie

De opbrengst uit accijnzen op tabak heeft de schatkist vorig jaar 32,7 miljoen euro minder opgeleverd dan een jaar eerder. Dat stellen NSO en TZN maandag. Volgens de tabaksbrancheorganisaties daalden de inkomsten, ondanks de accijnsverhoging van 35 cent op een pakje sigaretten en zestig cent op shag. Daarom moeten accijnzen in de EU worden geregeld, zegt de sector.

De accijnsverhoging van begin dit jaar ging gepaard met 'weglekeffecten', waarbij rokers goedkoper rookwaar in Duitsland en België kochten, zeggen NSO en TZN. "De schatkist van België en Duitsland wordt fors gespekt door Nederlanders die massaal hun rookwaren over de grens kopen".

Volgens de takabsverenigingen worden er in België meer rookwaren verkocht dan in Nederland, terwijl Nederland veel meer inwoners heeft. Nederlandse winkeliers verkochten in 2013 dertien procent minder sigaretten en tien procent minder shag, terwijl het aantal rokers 'waarschijnlijk maar licht is gedaald', zeggen de organisaties.

Het ministerie van Financiën zoekt uit of de cijfers van TZN en NSO kloppen, meldt een woordvoerder maandag. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions