Clicky

 
Transport Online - Frankrijk wil wekelijkse rusttijd in cabine verbieden

Frankrijk wil wekelijkse rusttijd in cabine verbieden

Frankrijk wil wekelijkse rusttijd in cabine verbieden
24-02-2014 11:42 | Buitenland | auteur De Redactie

PARIJS - De Fransen hebben een nieuw wapen in het offensief tegen de sociale dumping. Op dinsdag 25 februari wordt er in het Franse Parlement gestemd over een wetswijziging waarin het verboden wordt om de wettelijk verplichte wekelijkse rusttijd in de cabine te houden.

De wijziging van het wetsvoorstel (artikel 9) is ingediend door de Minister van Transport, Gilles Savary. Savary heeft inmiddels al aardig wat medestanders aan zijn kant gekregen. Het wetsvoorstel heeft al twee eerdere stemmingen doorstaan.

Minister Savary wil dat wordt geregeld dat een vrachtwagenchauffeur zijn normale wekelijkse rusttijd van 45 uur niet meer in de cabine mag nemen maar dat de werkgever een hotel en eten moet regelen voor zijn werknemer.Gilles Savary vindt het een "maatregel van fundamenteel respect en menselijke waardigheid en arbeidsrecht. Het weekend is privé-tijd."

De maatregel zal geen onderscheid maken in nationaliteit. De maatregel zal dus voor alle vrachtwagenchauffeurs gaan gelden. "Het verbod zal van invloed zijn op het internationale vervoer en zal het verschil tussen internationale en binnenlandse chauffeurs kleiner maken", aldus Savary.

Mogelijk heeft deze maatregel een boemerangeffect voor Franse bedrijven die actief zijn over de Franse grenzen.

Op overtreding van de maatregel staan vooralsnog hoge sancties in de planning tegen overtredende werkgevers: een jaar gevangenisstraf en 30.000 euro boete.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats