Clicky


 


Wiebes houdt voet bij stuk over accijns

Wiebes houdt voet bij stuk over accijns
20-02-2014 14:17 | Politiek | auteur De Redactie

DEN HAAG - Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) blijft weigeren de accijnsverhoging op brandstof en alcohol terug te draaien. Dat heeft Wiebes donderdag duidelijk gemaakt, toen hij een rapport van het CDA in ontvangst nam over de problemen waartoe de accijnsverhoging zou leiden.

"Ik heb een zwak voor ondernemers, want ik lag zelf ooit ook wakker van de omzet", zei Wiebes. "Maar nu is het mijn beroep om op basis van objectieve feiten besluiten te nemen." Volgens Wiebes zijn er pas in mei cijfers die een betrouwbaar beeld geven van de gevolgen van de accijnsverhoging.

In het rapport heeft het CDA zo'n zeshonderd meldingen gebundeld van onder meer ondernemers uit de grensstreek. Zij zeggen gemiddeld tussen de 30 en 35 procent minder omzet te hebben sinds de accijnzen op diesel, lpg en alcohol begin dit jaar werden verhoogd. Mensen gaan vaker tanken of alcohol kopen in Duitsland of België, omdat daar de prijzen lager zijn.

"De effecten zijn veel ernstiger dan verwacht", stelde CDA-leider Sybrand Buma, die het rapport in de Tweede Kamer aan Wiebes overhandigde, in aanwezigheid van een aantal gedupeerde pomphouders. Volgens Buma verdwijnen er banen en dreigt de schatkist niet meer, maar juist minder geld binnen te krijgen als gevolg van de lagere omzet. "Draai het terug, nu het nog kan", was zijn oproep aan Wiebes.

Wiebes zei de zorgen over de maatregel te begrijpen. "Ik sta niet bekend als liefhebber van hogere belastingen, maar we moeten nu eenmaal de schatkist op orde zien te krijgen. Daarvoor hebben we al voor tientallen miljarden aan vervelende maatregelen moeten nemen, en dit is er een van. Maar als blijkt dat het inderdaad geld kost, gaan we kijken wat er gedaan moet worden."

Bij de Tweede Kamer demonstreerden donderdag enkele tientallen pomphouders. Ook SP-leider Emile Roemer kwam hun een hart onder de riem steken. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions