Clicky


Asscher maakt zich zorgen om 'Cyprusroute' - UPDATE

Asscher maakt zich zorgen om 'Cyprusroute' - UPDATE
20-02-2014 13:21 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT/DEN HAAG - Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt zich grote zorgen over de zogenoemde ‘Cyprusroute’. De minister schrijft dit in een reactie op een brief van FNV Bondgenoten, waarin de schijnconstructie die ‘uitzendbureau’ AFMB en diens opdrachtgevers gebruiken, aan de kaak wordt gesteld.

AFMB heeft aangekondigd dat het geen Nederlandse chauffeurs via Cyprus zal inzetten in Nederland, maar Poolse, Tsjechische, Roemeense en Bulgaarse chauffeurs via Cyprus bij Nederlandse opdrachtgevers zal gaan plaatsen. FNV Bondgenoten stelde vast dat AFMB Nederlandse werknemers in dienst van opdrachtgevers wil gaan ontslaan om ze te vervangen door voor opdrachtgevers goedkopere Oost-Europese werknemers, met als enige motivatie kosten te besparen.

Signaal van FNV Bondgenoten

Minister Asscher toont zich in zijn reactie aan FNV Bondgenoten dankbaar voor het signaal dat de vakbond heeft afgegeven. “De door u genoemde constructie lijkt opgezet om de Nederlandse premies te ontwijken. (…) Wij zullen uw signaal inbrengen in de Administratieve Commissie, het overlegorgaan van de Europese Commissie over Europese sociale zekerheid.”

"FNV intimideert"

"Al sinds langere tijd laat FNV Bondgenoten via diverse persberichten weten bezwaar te maken tegen Nederlandse chauffeurs die door ons bij Nederlandse transporteurs via Cyprus worden ingezet. Gezien de intimiderende wijze waarop dit ook via andere kanalen door FNV aan ons en onze opdrachtgevers kenbaar wordt gemaakt, zijn wij verzocht door onze opdrachtgevers mogelijkheden te onderzoeken om buitenlandse chauffeurs bij hen in te gaan zetten. Het is dus vooral ingegeven door de intimiderende houding van FNV, zoals vorige week ook al door TLN tijdens het cao overleg was ondervonden, dat onze opdrachtgevers ons hierom verzoeken. Het is vreemd dat FNV minister Asscher heeft gewaarschuwd voor deze ontwikkeling. Wij menen dat FNV zelf schuldig is aan het verzoek om buitenlandse werknemers door onze opdrachtgevers aan ons", laat Sander Jacobs van AFMB donderdagmiddag in een reactie ana Transport Online weten. 

"Wij zijn evenals minister Asscher ongerust, echter dan over de intimidatiepraktijken van het FNV richting transporteurs en TLN. Het lijkt ons beter indien FNV mede in het belang van hun leden, een toontje lager zouden zingen", besluit Jacobs.